Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

V Sýrii sa začali parlamentné voľby

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Sýrska vláda voľby do parlamentu, v ktorom dosiaľ nebol jediný opozičný poslanec, označuje za prejav ochoty uskutočniť demokratizačné reformy.

Damask/Istanbul 7. mája (TASR) - Napriek pokračujúcemu násiliu sa dnes v Sýrii začali parlamentné voľby vyhlásené prezidentom Bašárom Asadom. Opozičné skupiny, ktoré sa od minulého roka snažia zvrhnúť jeho režim, vyzvali na bojkot hlasovania a založili vlastný "alternatívny" parlament.

Štátna televízia ukázala zábery voličov čakajúcich pred volebnou miestnosťou od skorého rána. Predovšetkým v baštách protestného hnutia - mestách Homs, Hamá, Idlib, Dará a Dajr az-Zaur - sa však očakáva veľmi nízka účasť.

Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h miestneho času. O 250 kresiel v parlamente sa podľa úradov uchádza 7195 kandidátov vrátane 710 žien. Oprávnených voličov je vyše 14 miliónov.

Sýrska vláda voľby do parlamentu, v ktorom dosiaľ nebol jediný opozičný poslanec, označuje za prejav ochoty uskutočniť demokratizačné reformy. Hlasovaniu predchádzala vlaňajšia zmena ústavy, ktorá oficiálne zaviedla systém viacerých politických strán. Súčasne zrušila v ústave zakotvené vedúce postavenie strany Baas, ktorá je pri moci 41 rokov.

Asadovi oponenti reformy označujú za frašku a tvrdia, že voľby nemožno konať pod hrozbou zbraní. Väčšina opozičných politikov je vo väzení alebo v exile. Od začiatku vlny protivládnych protestov v krajine zabili podľa aktivistov približne 10.000 ľudí. Násilnosti neukončilo ani Spojenými národmi sprostredkované prímerie vyhlásené v apríli, ani nedávne vyslanie pozorovateľov OSN do Sýrie.