Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

V Sýrii uniesli skupinu 300 Kurdov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Únos potvrdil aj zdroj z kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD), najvplyvnejšej kurdskej strany v Sýrii, ako aj novinár Alí Abdal Rahmán z Afrinu.

Istanbul 6. apríla (TASR) - Sýrska odnož teroristickej siete al-Káida - Front an-Nusra - je podozrivá, že na severe Sýrie uniesla skupinu 300 Kurdov, informovali dnes kurdské oficiálne zdroje v Sýrii.

Predstaviteľ okresu Kobané Idrís Nasan uviedol, že skupina mužov sa stala obeťou únosu v nedeľu večer, keď sa z mesta Afrin vydali piatimi autobusmi do Aleppa a Damasku. "Ženy a deti nechali (odísť), ale uniesli 300 mužov," uviedol.

Únos potvrdil aj zdroj z kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD), najvplyvnejšej kurdskej strany v Sýrii, ako aj novinár Alí Abdal Rahmán z Afrinu, ktorý však spresnil, že únoscovia nechali odísť len ženy; zmocnili sa mužov a detí. K únosu došlo podľa Rahmána v meste Dana, ktoré je pod kontrolou Frontu an-Nusra.

Vedenie PYD obvinilo z únosu Front an-Nusra, ale Rahmán, ako aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedli, že zatiaľ nie je jasné, kto únos spáchal. V provincii Idlib, kde sa únos odohral, má však Front an-Nusra a jeho spojenci veľký vplyv.

Front an-Nusra sa 28. marca zmocnil sýrskeho mesta Idlib a 1. apríla oznámil, že ho bude spravovať v súlade s islamským právom šaría, ale nebude si tam nárokovať na monopol moci.

Dobytie Idlibu, ktorý sa nachádza 30 kilometrov od tureckých hraníc, je iba druhým prípadom od začiatku sýrskeho konfliktu, keď vláda prišla o kontrolu nad provinčným hlavným mestom. Prvým bola Rakka, ktorú zmenila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na faktické hlavné mesto svojho kalifátu.

Front an-Nusra, ktorý bojoval proti konkurenčnému Islamskému štátu, a ďalšie skupiny vrátane konzervatívneho zoskupenia Ahrár aš-Šám ovládli Idlib po štyroch dňoch bojov proti vládnym silám.

Vplyv Frontu an-Nusra sa rozširuje na severozápade Sýrie, kde v ostatných mesiacoch rozdrvil najmenej dve povstalecké skupiny podporované Západom.