Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

V otázke Sýrie došlo k dohode, vznikne prechodná vláda

Kofi Annan Foto: TASR/AP

Nová vláda národnej jednoty bude mať za úlohu vyriešiť konflikt medzi prezidentom Asadom a opozičnými silami, ktoré sa ho pokúšajú zvrhnúť.

Ženeva 30. júna (TASR) - Stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN a arabské krajiny sa dnes v Ženeve dohodli na pláne vytvoriť v Sýrii prechodnú vládu, ktorá zahrnie aj opozíciu, ale zastavili sa pred opatreniami na zbavenie prezidenta Bašára Asada moci. Nová vláda národnej jednoty bude mať za úlohu vyriešiť konflikt medzi prezidentom Asadom a opozičnými silami, ktoré sa ho pokúšajú zvrhnúť.

Mierový sprostredkovateľ Kofi Annan po dnešných rokovaniach v Ženeve povedal, že členmi tejto vlády by mali byť členovia Asadovej vlády i opozície. Úloha, akú by mal zohrať samotný Asad, nie je jasná.

Rusko a Čína úspešne oponovali klauzule v pôvodnom návrhu Annana, ktorá by vylúčila z novej vlády tých, ktorí by mohli destabilizovať transformáciu krajiny a jej zmierenie. Annan povedal, že proces vytvorenie novej vlády je na samotných Sýrčanoch a vyjadril presvedčenie, že si občania nevyberú do vlády tých, "ktorí majú krv na rukách".

Účastníci dnešného stretnutia v Ženeve sa dohodli na potrebe jasných a nezvratných krokov v transformácii, v pevne danom časovom rámci. Dohodli sa tiež na tom, že prechodná vláda národnej jednoty, bude mať plné výkonné právomoci.

Annan naznačil, že dnešná dohoda neobsahuje výzvu na odstúpenie sýrskeho prezidenta. Ženevské stretnutie sa dohodlo aj na potrebe reformy ústavy a usporiadania slobodných a čestných volieb v Sýrii.

Akčná skupiny k Sýrii sa podľa Annana bude stretávať podľa potreby či naliehavosti, termín ďalšieho stretnutia dnes nestanovili.

Skutočné výsledky v Sýrii očakáva Annan do roka.



Lavrov privítal výsledok schôdzky k Sýrii, Clintonová trvá na odstúpení Asada


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyjadril "veľkú radosť" nad výsledkom dnešných krízových rokovaní k Sýrii, ktoré sa uskutočnili v Ženeve a nad dohodnutým dokumentom, ktorý nevyžaduje, aby sýrsky prezident Bašár Asad odstúpil z funkcie.

Lavrov na tlačovej konferencii povedal, že neboli stanovené žiadne podmienky pre transformačný proces v Sýrii a neuskutočnil sa žiaden pokus vylúčiť vopred nejakú skupinu z navrhovanej vlády národnej jednoty. Kľúčovým bodom je, že ženevská dohoda sa nepokúša nanútiť Sýrii nejaký proces, povedal.

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová povedala po schôdzke reportérom v Ženeve, že Asad musí odstúpiť, hoci to nový medzinárodný plán pre Sýriu výslovne nevyžaduje. Vyzýva na to, aby sa Sýrčania sami dohodli na novej vláde, v tejto skúške by však Asad podľa Clintonovej neuspel.

Šéfka americkej diplomacie povedala, že Bezpečnostná rada OSN bude pracovať na rezolúcii, ktorá pohrozí Sýrii vojenskými sankciami, aby podporila Annanov pôvodný šesťbodový mierový plán i nový projekt prechodnej vlády.