Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Hurikán útočí: V Texase a Louisiane evakuujú takmer 400.000 ľudí

Hurikán v akcii. Foto: TASR/AP

Americkí meteorológovia očakávajú, že tohtoročná hurikánová sezóna v Atlantickom oceáne bude nadpriemerne aktívna.

New Orleans 25. augusta (TASR) - Úrady nariadili v utorok evakuáciu státisícov ľudí na juhovýchodnom pobreží USA po tom, ako tropická búrka Laura zosilnela na hurikán, ktorý podľa predpovedí môže zasiahnuť americké štáty Louisiana a Texas. Pre ohrozené oblasti boli vydané varovania pred záplavami a silným vetrom, informovala agentúra AP.

Opustiť svoje domovy nariadili úrady viac ako 385.000 obyvateľom miest Beaumont, Galveston a Port Arthur v štáte Texas ako aj v nízkopoloženom štáte Louisiana, kde podľa predpovedí môžu vysoký príliv a takmer 4-metrové vlny zatopiť celé oblasti.

Podľa predpovedí amerického Národného centra pre hurikány (NHC)sa môže Laura stať hurikánom tretej kategórie ešte predtým, než sa v noci na štvrtok dostane nad pevninu. Sprievodný vietor s rýchlosťou okolo 185 kilometrov za hodinu by mohol spôsobiť rozsiahle škody.

"Oceán má všade dostatočnú teplotu, aby umožnil vznik hurikánu minimálne tretej kategórie. Voda pod hurikánom bude veľmi teplá až kým sa nedostane nad na americkú časť pevniny v Mexickom zálive," uviedol Ed Rappaport z NHC.

Predtým, než Laura ešte ako tropická búrka zasiahla v pondelok Kubu, kde spôsobila silné dažde a záplavy, zapríčinila v nedeľu najmenej 20 úmrtí na Haiti. V dôsledku búrky tiež zahynuli štyria ľudia v hlavnom meste Dominikánskej republiky Santo Domingo.

Americkí meteorológovia očakávajú, že tohtoročná hurikánová sezóna v Atlantickom oceáne bude nadpriemerne aktívna.