Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Thajsku čelí viac ako 200 detí obvineniam za účasť na protestoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najmenej 17 neplnoletých je obvinených aj za urážku monarchie, za čo im v prípade dokázania viny hrozí väzenie až 15 rokov.

Bangkok 8. februára (TASR) - Viac ako 200 detí čelí v Thajsku závažným obvineniam pre účasť na prevažne pokojných prodemokratických protestoch z roku 2020, uviedla v stredu ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI). TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Počas demonštrácií mládež žiadala politickú zmenu a reformy monarchie a v uliciach Bangkoku sa do nich zapojili desaťtisíce ľudí. AI obvinila thajských predstaviteľov, že "zatýkali, stíhali, sledovali a zastrašovali" deti za účasť na protestoch. Organizácia zároveň predstaviteľov vyzvala, aby stiahli obvinenia voči osobám mladším ako 18 rokov.

"Deti, ktoré majú celý život pred sebou, čelia vážnym následkom iba za účasť na pokojných protestoch," povedal miestny predstaviteľ Amnesty International.

Takmer 300 osôb do 18 rokov v Thajsku obvinili v súvislosti s demonštráciami a viac ako 200 prípadov je stále aktívnych, poznamenala AI. Väčšina z nich bola obvinená z porušovania protipandemických opatrení.

Najmenej 17 neplnoletých je obvinených aj za urážku monarchie, za čo im v prípade dokázania viny hrozí väzenie až 15 rokov. Najmladší človek, ktorého thajské bezpečnostné zložky zatkli počas protestov, mal iba 11 rokov, uviedla AI.