Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Thajsku navrhli rozpustenie reformnej strany, ktorá vyhrala voľby

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Snahy strany Vpred o reformu v tejto oblasti boli napokon - po mesiacoch politických hádok - zmarené jej vylúčením z vlády.

Bangkok 12. marca (TASR) - Thajská ústredná volebná komisia požiada ústavný súd, aby rozpustil reformnú stranu Vpred, ktorá v minuloročných parlamentných voľbách získala najviac poslaneckých mandátov.

Ako pripomenula agentúra AFP, strana Vpred v kampani pred parlamentnými voľbami sľubovala reformu armády, obchodných monopolov i zmenu prísnych zákonov o ochrane kráľovského majestátu.

Ústredná volebná komisia vo svojom vyhlásení zverejnenom v utorok uviedla, že sa "jednomyseľne" dohodla na tom, že sa bude usilovať o rozpustenie strany Vpred práve pre jej prísľub týkajúci sa reformy zákonov trestajúcich urážku kráľovskej rodiny, a to až 15 rokmi väzenia.

"Existujú dôkazy, že (strana) Vpred podkopáva demokratický systém s kráľom ako hlavou štátu," tvrdí sa v utorkovom vyhlásení volebnej komisie.

Začiatkom tohto roka aj thajský ústavný súd rozhodol, že tento prísľub strany Vpred sa rovná pokusu o zvrhnutie konštitučnej monarchie. Nariadil jej preto, aby zastavila všetky snahy o reformu zákonov proti urážaniu alebo očierňovaniu kráľa Mahá Vatčirálongkóna, ktorý vládne pod menom Ráma X.

Snahy strany Vpred o reformu v tejto oblasti boli napokon - po mesiacoch politických hádok - zmarené jej vylúčením z vlády.

V Thajsku došlo v minulosti na základe rozhodnutia súdov k likvidácii viacerých politických strán. V takejto situácii sa ocitla aj predchodkyňa strany Vpred - Strana budúcnosti, ktorá chcela presadzovať podobné reformy a bola rozpustená v roku 2020 pre porušenie pravidiel financovania kampane.