Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

V Thajsku zadržali talianskeho bankára za údajné prepojenie s mafiou

Vita Roberta Palazzola zapleteného do prípadu "Kontakt pizza", týkajúceho sa obchodovania s drogami a prania špinavých peňazí, zatkli na letisku Bangkoku.

Rím 31. marca (TASR) - Talianskeho bankára Vita Roberta Palazzola zapleteného do prípadu "Kontakt pizza", týkajúceho sa obchodovania s drogami a prania špinavých peňazí, zatkli v Thajsku na letisku. Taliansko žiada jeho vydanie pre napojenie na mafiu.

Taliansky najvyšší súd v roku 2009 potvrdil rozsudok z roku 2006 a trest deväť rokov väzenia pre Palazzola za spoluprácu s mafiou. Prokurátori vyhlásili, že keď muž pracoval vo Švajčiarsku ako bankár, prepieral špinavé peniaze niektorým najvyššie postavených talianskym mafiánom. Toto obvinenie Palazzolo popiera.

Právnik odsúdeného dnes informoval, že jeho klienta, v súčasnosti občana Juhoafrickej republiky (JAR), zadržala thajská polícia na letisku v metropole Bangkok, a to na žiadosť Talianska o jeho vydanie. Palazzolo plánuje bojovať proti svojmu vydaniu.

Vyšetrovanie prípadu "Kontakt pizza" vyústilo do prekazenia pašovania heroínu a kokaínu, ktoré prebiehalo v rokoch 1975-1984 a využívali sa na to pizzerie v New Yorku.

Palazzolo pripustil, že v roku 1982, keď pracoval ako bankár vo Švajčiarsku, vrátil približne šesť miliónov dolárov mafii, ktorá sa mu vyhrážala a zastrašovala ho. Muž uviedol, že v prípade "Kontakt pizza" sa stal obetným baránkom, lebo bol jediným Sicílčanom pracujúcim vo švajčiarskych bankách, ktoré boli obvinené z prania špinavých peňazí pre mafiu.

Palazzolo písal o svojich strastiach so zákonom a úlohe obete vo vyšetrovaní prípadu "Kontakt pizza" na svojej webovej stránke www.vrpalazzolo.com.