Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

V Togu zadržali českého lekára pre podozrenie zo špionáže

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Existuje prísľub, že by sa český občan v najbližších dňoch mal dostať na slobodu, vyplýva zo slov hovorcu českého rezortu zahraničných vecí Víta Kolářa pre internetový server iDNES.cz.

Praha/Lomé 14. novembra (TASR) - O zatknutí českého lekára-študenta doktorandského študijného programu na Univerzite v Hradci Králové v hlavnom meste afrického štátu Togo informoval v utorok večer internetový server iDNES.cz.

Zatknutie MUDr. Radima Tobolku, ku ktorému došlo v Lomé v sobotu ráno pre podozrenie zo špionáže, môže podľa vyjadrenia hovorcu spomínanej univerzity Ondřeja Tikovského súvisieť s výskumným projektom, na ktorom Tobolka študoval tamojšie politické strany a systém.

Vzniknutú situáciu rieši české ministerstvo zahraničných vecí, Tobolka by sa v priebehu niekoľkých dní mal dostať na slobodu.

Až dnes sa českému veľvyslancovi, ktorý sa do Lomé presunul z Ghany, podarilo spojiť so zadržaným, ako aj s predstaviteľmi polície, justície a tajnej služby. Existuje prísľub, že by sa český občan v najbližších dňoch mal dostať na slobodu, vyplýva zo slov hovorcu českého rezortu zahraničných vecí Víta Kolářa pre internetový server iDNES.cz.