Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Tunisku zadržali podnikateľa a dvoch známych politických aktivistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pre mnohých Tunisanov - najmä pre stúpencov Strany obnovy - bol Táif symbolom korupcie.

Tunis 12. februára (TASR) - Tuniská polícia v sobotu zatkla vplyvného podnikateľa Kamála Táifa a dvoch kľúčových politických aktivistov. Podľa agentúry AFP o tom informovali právnici zadržaných.

Táif je bývalý dôverník zosadeného prezidenta Zína Ábidína bin Alího. Polícia zadržala aj člena vedenia Strany obnovy (an-Nahda), ktorý je rivalom súčasného prezidenta Kaísa Saída.

Saíd sa v júli roku 2021 zmocnil rozsiahlych právomocí a Tunisko odvtedy zaznamenalo prudký nárast prípadov zatýkania a stíhania politikov, novinárov a ďalších osôb.

Prezidenta preto jeho odporcovia obviňujú z autoritárstva. Práve v Tunisku sa pritom začali povstania arabskej jari v roku 2011.

Pre mnohých Tunisanov - najmä pre stúpencov Strany obnovy - bol Táif symbolom korupcie. Ako vplyvný muž sa podieľal na prevrate v roku 1987, ktorý prinútil bývalého prezidenta Habíba Búrgíbu rezignovať.

Táif bol dlho považovaný za priateľa Búrgíbovho nástupcu - prezidenta bin Alího. V roku 1992 však Táif upadol do nemilosti kvôli sporu s bin Alího bývalou manželkou Lajlou Trabelsiovou.

Po páde bin Alího v roku 2011 sa podnikateľ názorovo priblížil k opozícii.

V roku 2012 bol vyšetrovaný za "sprisahanie proti štátnej bezpečnosti", ale neboli voči nemu vznesené žiadne obvinenia. Jeho prípad bol v roku 2014 uzavretý.