Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Turecku nasadili špeciálne sily, vo vzduchu hliadkujú lietadlá

Americké stíhačky F-22 prelietavajú ponad leteckú základňu Osan v juhokórejskom Pchjong-täku 17. februára 2016. Ide o jasnú demonštráciu sily voči Severnej Kórei (KĽDR) v období narastajúceho napätia spôsobeného odpálením rakety Severnou Kóreou. Foto: TASR/AP

Prezident Recep Tayyip Erdogan medzitým nariadil nočné hliadkovanie armádnymi lietadlami typu F-16 vo vzdušnom priestore nad celým Tureckom.

Istanbul 18. júla (TASR) - Turecká polícia po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v krajine presunula do Istanbulu zo susedných provincií 1 800 príslušníkov svojich špeciálnych jednotiek. Podľa údajov tureckej štátnej tlačovej agentúry Anatólia strážia títo policajti rozhodujúce zariadenia a hliadkujú v meste.

Anatólia tiež uviedla, že istanbulský policajný šéf Mustafa Čališkan prikázal zostreliť bez varovania akýkoľvek vrtuľník, ktorý by sa objavil vo vzduchu.

Prezident Recep Tayyip Erdogan medzitým nariadil nočné hliadkovanie armádnymi lietadlami typu F-16 vo vzdušnom priestore nad celým Tureckom. Podľa agentúry AP je to znamením pretrvávajúcej obavy vládnych orgánov, že hrozba ešte nepominula.

Aktéri neúspešného pokusu o prevrat z noci na sobotu použili aj vojenské lietadlá, ktoré útočili na dôležité vládne zariadenia, zatiaľ čo do ulíc veľkých miest vošli tanky.

Vzbura časti armády rýchlo narazila na odpor zložiek verných Erdoganovej vláde, ale aj civilistov, ktorí masovo vyšli do ulíc. Pri násilných zrážkach zahynulo najmenej 294 ľudí a vyše 1 400 utrpelo zranenia. V súvislosti so zmareným pučom zatkli v Turecku tisíce príslušníkov armády, ale aj sudcov a prokurátorov.

Vodcom pučistov mal byť bývalý šéf vojenského letectva Öztürk

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vzburu armádnej frakcie spája s aktivitami kazateľa Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile. Za "formálneho vodcu junty" však Ankara označila bývalého veliteľa vojenského letectva Akina Öztürka. Oznámili to zdroje z prostredia vlády v Ankare, ktoré citovala agentúra DPA.

Medzičasom zadržaný generál Öztürk je podľa nich považovaný za "formálneho vodcu junty". Turecká štátna tlačová agentúra Anatólia uviedla, že v súvislosti s prekazeným pučom bolo zatknutých viac ako 100 ďalších armádnych generálov.

VIDEO: Napätá situácia v Turecku



Öztürk pôsobil až do súčasnosti v radoch tureckej Najvyššej vojenskej rady.

Turecké orgány po prekazení pokusu o prevrat zatkli viac než 6 000 osôb vrátane príslušníkov armády, sudcov a prokurátorov. Podľa aktuálnych údajov bolo tiež postavených mimo služby alebo suspendovaných približne 8 000 policajtov.

EÚ vyzvala Turecko na zdržanlivosť

Ministri zahraničných vecí EÚ vyzvali dnes vedenie Turecka, aby po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat preukázalo zdržanlivosť. Obávajú sa totiž, že odvetné opatrenia Ankary zachádzajú priďaleko, informovala agentúra DPA.

Súčasťou postihov voči plánovačom prevratu nesmú byť "opatrenia, ktoré by mohli viesť k autoritárskemu štátu," povedal novinárom pred rokovaniami s európskymi kolegami v Bruseli francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault.

"Toto je reakcia, ktorá nie je v súlade s právnym štátom," komentoval luxemburský minister Jean Asselborn kroky Ankary po prekazenom puči.

K danej záležitosti sa pred zasadnutím vyjadril aj nový šéf britskej diplomacie Boris Johnson, podľa ktorého je "veľmi dôležitá... zdržanlivosť a umiernenosť na všetkých stranách".

Na snímke demonštranti počas zhromaždenia na námestí Taksim 17. júla 2016 v Istanbule.
Foto: TASR/AP


Komisár EÚ pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn vyjadril podozrenie, že turecká vláda zásah proti svojim oponentom plánovala už dlhší čas. "To, že už sú k dispozícii tieto zoznamy, nasvedčuje tomu, že to bolo pripravené a že sa to v určitej chvíli malo použiť," povedal.

Hahn, ktorý má na starosti prístupové rokovania medzi EÚ a Tureckom, tiež podotkol, že zatýkanie sudcov je "presne to, čoho sme sa obávali". Medzinárodné štandardy právneho štátu podľa neho pri odozve Ankary na pokus o prevrat neboli "naozaj dodržané".

Turecko sa nemôže vzdávať demokratických tradícií

Predstavitelia EÚ a USA odkázali Turecku ako členovi NATO a kandidátovi na členstvo v EÚ, že musí zachovávať demokraciu a ľudské práva.

"Toto nie je ospravedlnenie pre odvracanie krajiny od základných práv a právneho štátu, a my budeme v tomto mimoriadne ostražití," citovala agentúra AP vyjadrenie vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Federicy Mogheriniovej na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym.

Šéf americkej diplomacie, ktorý sa v Bruseli stretol s európskymi partnermi, odkázal Turecku, že musí "zachovávať tie najvyššie štandardy pre demokratické inštitúcie krajiny a právny štát". Hoci uznáva potrebu zadržať organizátorov prevratu, varuje pred krokmi "presahujúcimi" tento cieľ.

Kerry tiež v Bruseli povedal, že USA zatiaľ nedostali z Turecka oficiálnu žiadosť o vydanie klerika tureckého pôvodu Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile a podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana stojí za prekazeným pučom z noci na sobotu.

Americký minister upozornil, že "obvinenia nestačia" a Washington takejto žiadosti vyhovie len v prípade predloženia dôkazov o Gülenovom zapojení do udalostí v Turecku.