Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Turecku súdia údajných plánovačov istanbulskej fázy prevratu

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto

Obžalovaní, vrátane šiestich generálov, sú obvinení zo zločinov proti štátu a zodpovedajú sa aj za smrť 89 ľudí. Hrozí im doživotie.

Istanbul 29. mája (TASR) - Pred súdom v Istanbule sa dnes začal proces s 23 dôstojníkmi armády, ktorí údajne naplánovali istanbulskú fázu neúspešného pokusu o vojenský prevrat z vlaňajšieho leta.

Obžalovaní, vrátane šiestich generálov, sú obvinení zo zločinov proti štátu a zodpovedajú sa aj za smrť 89 ľudí, ktorí v meste zomreli počas nepokojov vyvolaných pokusom o prevrat. Ak ich súd uzná za vinných, hrozí im doživotie.

Obžalovaným v tomto procese je aj moslimský duchovný Fethullah Gülen, ktorého turecká vláda obviňuje zo zosnovania prevratu. Je súdený v neprítomnosti - podobne ako aj ďalší ôsmi obvinení, ktorí sú na úteku.

Súdny proces, ktorý sa začal dnes v Istanbule, je len jedným z desiatok po celom Turecku. Tieto procesy sa vedú proti osobám podozrivým zo sympatií ku Gülenovmu hnutiu alebo z členstva v ňom.

Fethullah Gülen žije v dobrovoľnom exile v USA. Turecké vedenie žiada jeho vydanie, aby ho mohlo súdiť za zosnovanie vojenského prevratu a snahy podkopať autoritu tureckej vlády a zosadiť ju. Gülen všetky tieto obvinenia odmieta a vlaňajší pokus o vojenský prevrat odsúdil.