Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Erdogan schváli trest smrti a vyhlásil trojmesačný výnimočný stav

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Erdogan po schôdzke s ministrami a bezpečnostnými poradcami uviedol, že cieľom opatrenia je chrániť demokraciu v Turecku a nie je zamerané na obmedzenie základných slobôd.

Istanbul 21. júla (TASR) -Trojmesačný výnimočný stav v Turecku, ktorý v stredu vyhlásil prezident Recep Tayyip Erdogan, oficiálne nadobudol dnes účinnosť. Turecký parlament, ktorý môže zmeniť dĺžku trvania výnimočného stavu alebo ho zrušiť, zasadne ešte dnes. Informovala o tom agentúra DPA.

Výnimočný stav podľa tureckej ústavy umožňuje obmedzenie základných práv a prezident Recep Tayyip Erdogan môže do značnej miery vládnuť pomocou dekrétov, konštatovala agentúra DPA. Podľa nej môže turecký kabinet uplatniť aj nasledovné opatrenia:

-- zákaz vychádzania
zákaz zhromažďovania a protestov na uliciach alebo vo vnútorných priestoroch
zákaz printových médií (napr. novín, časopisov, kníh)
všetky formy vysielania a uverejňovania textov, obrázkov, filmov a zvukových súborov je možné kontrolovať, obmedziť alebo zakázať
bezpečnostné zložky môžu prehľadávať osoby, vozidlá alebo nehnuteľnosti a konfiškovať potenciálne dôkazy
cestná doprava môže byť zakázaná v určitých časových obdobiach alebo v určitých oblastiach
niektoré oblasti môžu byť oplotené alebo evakuované
štát môže prevziať kontrolu nad dopravou na súši, na mori a vo vzduchu


Trest smrti v Turecku

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že schváli parlamentný návrh na obnovenie trestu smrti, aj keby to ohrozilo snahu Turecka vstúpiť do Európskej únie.
"Svet nie je len Európska únia. Existuje trest smrti v USA, Rusku, Číne a ďalších krajinách? Áno," citovala Erdogana agentúra DPA. "Ak parlament prijme takéto rozhodnutie, potom je povinnosťou vládnych orgánov vydláždiť cestu pre obnovenie tohto trestu," povedal turecký prezident v Ankare pre televíziu al-Džazíra.

Erdogan dodal, že "ľudia vyjadrili túto požiadavku. Vyšli do ulíc a stále opakovali: trest smrti, trest smrti, trest smrti".

Erdogan sa po čistkách stretne s predsedom Ústavného súdu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je pripravený stretnúť sa s predsedom Ústavného súdu Zühtüom Arslanom. Oznámila to štátna rozhlasová a televízna spoločnosť (TRT).

Pôjde o ich prvé osobné stretnutie od minulotýždňového pokusu o vojenský prevrat v Turecku, po ktorom vypukli v krajine čistky, informovala tlačová agentúra DPA.

Prepustených bolo takmer 3000 sudcov a prokurátorov a zadržaní boji dvaja členovia Ústavného súdu, ktorý je najvyšším justičným orgánom krajiny. Údajne boli stúpencami moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý podľa Ankary stál za pokusom o prevrat. Gülen sa zdržiava v USA, ktoré Turecko požiadalo o jeho vydanie.

Turecký prezident vyhlásil v stredu v krajine trojmesačný výnimočný stav. Očakáva sa, že turecký parlament dnes popoludní toto jeho rozhodnutie schváli.