Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

V Turecku zadržali 115 vojakov podozrivých z napojenia na Gülena

Ľudia kráčajú cez podchod v Istanbule 25. júna 2018 po nedeľňajších predčasných prezidentských a parlamentných voľbách. V Turecku sa v nedeľu konali predčasné prezidentské a parlamentné voľby, po ktorých bude v krajine zavedený prezidentský systém vlády s výrazne posilnenými právomocami hlavy štátu. Turecká volebná komisia v noci na pondelok oznámila, že súčasný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bol v nedeľňajších prezidentských voľbách opätovne zvolený na ďalšie funkčné obdobie v prvom kole volieb. Národná volebná komisia po sčítaní 97,7 percent odovzdaných hlasov vyhlásila, že Erdogan získal "absolútnu väčšinu" hlasov. Foto: TASR/AP

Gülen, ktorý sám odišiel do exilu v Spojených štátoch a žije tam od roku 1999, popiera účasť na pokuse o prevrat.

Ankara 14. januára (TASR) - Turecké orgány zadržali v utorok 115 vojakov podozrivých z napojenia na moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v Spojených štátoch, ktorého Turecko obviňuje zo zorganizovania neúspešného pokusu o prevrat z roku 2016. Informovala o tom turecká štátna tlačová agentúra Anadolu a následne svetová agentúra AP.

Uvedených 115 vojakov je medzi celkovo 176 príslušníkmi tureckej armády, ktorých zadržanie nariadili prokurátori v rámci prebiehajúceho vyšetrovania Gülenovej siete spolupracovníkov.

V správe agentúry Anadolu sa píše, že 108 zo zadržaných vojakov je aj v súčasnosti v aktívnej službe. Medzi podozrivými sa nachádza šesť pilotov stíhačiek F-16 a štyria velitelia okresnej vojenskej polície.

Skupina dôstojníkov sa 15. júla 2016 pokúsila zvrhnúť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Pri pokuse o prevrat zahynulo približne 250 ľudí a zranenia utrpelo vyše 2000 ďalších osôb.

Po prevrate začala vláda tvrdo postihovať sieť Gülenových podporovateľov - odvtedy už zatkla približne 77.000 ľudí a zhruba 130.000 ďalších osôb, vrátane príslušníkov armády, prepustila zo štátnej služby.

Gülen, ktorý sám odišiel do exilu v Spojených štátoch a žije tam od roku 1999, popiera účasť na pokuse o prevrat.