Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Turecku zadržali a uväznili vysokopostaveného člena Islamského štátu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa denníka as-Sabáh zadržaným je sýrsky občan Sahwan Kahwátí, ktorého turecké tajné služby sledovali od okamihu, keď vstúpil na turecké územie.

Ankara 29. marca (TASR) - Turecké úrady zadržali a vzali do väzby vysokopostaveného člena Islamského štátu (IS), ktorý v Európe verboval do tejto džihádistickej organizácie nových členov. Informovali o tom dnes turecké médiá.

Podľa denníka as-Sabáh zadržaným je sýrsky občan Sahwan Kahwátí, ktorého turecké tajné služby sledovali od okamihu, keď vstúpil na turecké územie. Jeho úlohou bolo zrejme naverbovať do jednotiek IS nových ľudí z európskych krajín a pomôcť im pripojiť sa k Dáišu (Islamskému štátu) v Sýrii.

K zadržaniu došlo v okamihu, keď Kahwátí v spoločnosti svojej manželky cestoval autobusom do Istanbulu. Doterajším vyšetrovaním sa zistilo, že z Istanbulu mal v pláne odcestovať do Európy .

Po 14 dňoch vyšetrovania predviedli Kahwátího uplynulý pondelok pred súd, ktorý rozhodol o jeho vzatí do väzby. Jeho manželku z Turecka deportovali do Sýrie.

Turecká polícia Kahwátímu pri zatýkaní zhabala digitálne nosiče s fotografiami. Niektoré z nich ho zachytávali vo vojenskej maskovacej uniforme a so zbraňami. Na jednej zo snímok je Kahwátí s nožom v ruke, ktorý ostrím prikladá na hrdlo neidentifikovaného muža.

Vyšetrovaním sa tiež zistilo aj Kahwátího prepojenie na dvoch ďalších vysokopostavených členov IS - dánskeho občana Mahamada Labana, ktorého 10. februára zadržali v tureckom meste Adana, ako aj švédskeho občana Mohammeda Tefika Saleha.