Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Turecku zadržali 9 ľudskoprávnych aktivistov vrátane šéfky Amnesty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Razia sa uskutočnila v stredu neskoro večer v hoteli na ostrove Büyükada v Marmarskom mori, ktorý je trajektom ľahko dostupný aj z Istanbulu.

Ankara 6. júla (TASR) - Turecká polícia podnikla v noci nadnes raziu v hoteli neďaleko Istanbulu, kde sa konalo stretnutie ľudskoprávnych aktivistov, pričom zatkla jej deviatich účastníkov. Informovalo o tom turecké Združenie pre ľudské práva (Insan Haklari Dernegi, IHD).

Denník Hürriyet napísal, že medzi zadržanými je aj riaditeľka tureckej pobočky organizácie Amnesty International (AI) Idil Eserová a ďalší predstaviteľ Amnesty.

Razia sa uskutočnila v stredu neskoro večer v hoteli na ostrove Büyükada v Marmarskom mori, ktorý je trajektom ľahko dostupný aj z Istanbulu.

Zadržaných previezli na miestnu policajnú stanicu, kde ich vypočuli. Príčina zadržania nebola bezprostredne známa.

Miestni ľudskoprávni aktivisti uviedli, že schôdzka bola venovaná diskusii o opatreniach na zlepšenie ochrany ľudí, ktorí sa v Turecku venujú ochrane ľudských práv.

IHD uviedlo, že o zadržaniach sa dozvedelo náhodou. Príbuzní o zadržaní svojich blízkych neboli informovaní. Denník Cumhuriyet napísal, že zadržaným osobám neumožnili kontakt s ich právnikmi. Podľa IHD zadržanie aktivistov je prejavom svojvôle úradov a zneužívania výnimočného stavu, ktorý v Turecku trvá od vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat.

Od pokusu o prevrat v Turecku zároveň prebiehajú politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora prepustili už vyše 100.000 ľudí; ďalších takmer 50.000 ľudí zatkli a obvinili z účasti na puči alebo z prepojenia na pučistov.

Spočiatku sa vlna zatýkania sústreďovala na prívržencov exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého súčasné turecké vedenie obviňuje zo zosnovania vojenského prevratu a zo snahy podkopať autoritu tureckej vlády a zosadiť ju. Neskôr sa však okruh prenasledovaných rozšíril aj na ďalších oponentov súčasnej vlády vrátane aktivistov a politikov.