Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Turecku zatkli 60 bývalých príslušníkov bezpečnostných zložiek

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrady vydali zatykače na 108 bývalých príslušníkov bezpečnostných zložiek v rámci tejto operácie, ktorá sa okrem hlavného mesta Ankara uskutočnila aj v ďalších vyše 30 provinciách.

Istanbul 16. novembra (TASR) - V Turecku zatkli vo štvrtok počas rozsiahlej operácie 60 bývalých príslušníkov bezpečnostných zložiek v súvislosti s minuloročným pokusom o vojenský prevrat.

Úrady vydali zatykače na 108 bývalých príslušníkov bezpečnostných zložiek v rámci tejto operácie, ktorá sa okrem hlavného mesta Ankara uskutočnila aj v ďalších vyše 30 provinciách, informovala agentúra Anadolu.

Zadržaní sú podozriví z napojenia na moslimského duchovného Fethullaha Gülena, označovaného za strojcu vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat v Turecku. Gülen, ktorý žije v USA, zapojenie do pokusu o prevrat popiera.

Po neúspešnom puči z 15. júla 2016 začali turecké orgány rozsiahle čistky proti údajným sympatizantom Gülenovho hnutia. Zo štátnych inštitúcií tak prepustili viac ako 150.000 ľudí. Pre podozrenie z napojenia na teroristické skupiny zatkli v krajine vyše 50.000 ľudí.

Tieto opatrenia znepokojili západných spojencov Turecka a ľudskoprávne skupiny, podľa ktorých sa prezident Recep Tayyip Erdogan takto snaží umlčať opozíciu. Erdogan však argumentuje, že zákroky sú nevyhnutné vzhľadom na bezpečnostné hrozby, ktorým Turecko čelí, dodáva agentúra Reuters.