Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Turecku zatkli kvôli štátnemu prevratu už vyše 10-tisíc ľudí

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Vo väzbe skončilo už 4 060 z nich. Podľa Západu sa Turecko vydalo na cestu autoritárskeho štátu. K rešpektovaniu akademickej slobody vyzvala aj SAV.

Istanbul 22. júla (TASR) - Počet ľudí zatknutých v Turecku po nedávnom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat sa zvýšil na 10 410, uviedol pre agentúru Anadolu v noci nadnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s tým, že 4 060 z nich skončilo vo väzbe. Informuje o tom agentúra DPA.

Prudký nárast tejto bilancie znepokojuje mnohých západných spojencov Ankary, ktorí tvrdia, že Turecko sa vydalo na cestu autoritárskeho štátu. Opatrenia sú podľa Erdogana zacielené na stúpencov exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorý podľa prezidenta stojí za pokusom o prevzatie moci v krajine.

"Nechápeme kritiku, ktorej sa nám za to dostáva z Európy," uviedol hovorca Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Yasin Aktay. Zdôraznil, že Turecko v súčasnosti čelí množstvu teroristických útokov a napriek tomu až doteraz nepristúpilo k vyhláseniu výnimočného stavu.

Aktay ďalej spresnil, že z vyše 10 000 zatknutých je 7 423 vojakov, 287 policajtov, 2014 sudcov a prokurátorov a 686 civilistov. Z uvedeného množstva vojakov je 162 generálov, čo predstavuje takmer polovicu všetkých generálov Turecka, ktoré má druhú najväčšiu armádu v rámci NATO.

V krajine začal vo štvrtok platiť 90-dňový výnimočný stav, ktorý je podľa Erdogana nevyhnutný pre obnovenie poriadku. Počas pokusu o prevrat zahynulo 260 ľudí. Ankara taktiež požaduje, aby USA vydali Gülena na stíhanie.

Došlo tiež k suspendovaniu viac než 37 500 štátnych zamestnancov a policajtov. Okrem toho 21 000 učiteľov pôsobiacich na súkromných školách prišlo o svoju licenciu. Najvyššia rada pre vzdelávanie nariadila odstúpenie 1 577 dekanov na všetkých univerzitách v krajine.

SAV Apeluje na Turecko, aby rešpektovalo princípy akademickej slobody

Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied (SAV) vyslovuje poľutovanie nad represiami, ktoré postihli príslušníkov akademickej obce v Tureckej republike. TASR o tom informoval vedúci referátu pre komunikáciu a médiá SAV Stanislav Ščepán.

"S osobitným znepokojením vnímame predovšetkým rozhodnutie, na základe ktorého Turecká najvyššia rada pre vzdelávanie zakázala všetkým svojim akademikom cestovať do zahraničia, ako aj existenčné postihy v podobe rozsiahleho rušenia licencií učiteľom pôsobiacim v súkromných inštitúciách a správy o pripravovanom zatvorení veľkého počtu vzdelávacích inštitúcií," uviedol.

Zároveň dodal, že apelujú na predstaviteľov Tureckej republiky, aby rešpektovali princípy akademickej slobody, k čomu sa zaviazali v rámci svojich medzinárodných záväzkov.

Turecká najvyššia rada pre vzdelávanie zakázala až do odvolania všetkým svojim akademikom cestovať do zahraničia. Krok je jedným z opatrení Ankary v reakcii na potlačený pokus o vojenský prevrat v krajine, ku ktorému došlo z piatka na sobotu (16. 7.).

Od potlačenia prevratu došlo v Turecku k zatknutiu alebo prepusteniu približne 50 000 vojakov, policajtov, sudcov a učiteľov, nad čím západní spojenci Ankary vyjadrili znepokojenie.