Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Turecku zatkli výkonného riaditeľa opozičného denníka Cumhuriyet

Foto: TASR/AP

Zatknutie šéfredaktora odsúdili okrem iných predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz i Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Istanbul 11. novembra (TASR) - Výkonného riaditeľa tureckého opozičného denníka Cumhuriyet Akina Atalaya zatkli dnes na letisku v Istanbule po tom, ako sa vrátil z cesty do Nemecka. S odvolaním sa na oznámenie v novinách to napísala agentúra DPA.

Atalay čelí obvineniu, že pracoval v mene teroristickej organizácie, uviedla štátna tlačová agentúra Anadolu.

Turecké úrady minulý týždeň v rámci protiteroristických opatrení zatkli a umiestnili do vyšetrovacej väzby deväť členov redakcie a vedenia denníka Cumhuriyet. Je medzi nimi aj šéfredaktor denníka Murat Sabuncu.

Zatknutie šéfredaktora odsúdili okrem iných predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz i Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Turecké orgány dosiaľ zatkli približne desiatku pracovníkov Cumhuriyetu v rámci vyšetrovania vedeného prokuratúrou v Istanbule, ktoré sa týka teroristických aktivít zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a hnutia exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého turecké vedenie označuje za strojcu neúspešného pokusu o prevrat z polovice júla.