Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

V Ugande hospitalizovali po streľbe vplyvného pastora

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Ugandská polícia spresnila, že Buginga postrelili ešte v utorok večer v hlavnom meste Kampala.

Kampala 3. januára (TASR) — Aloysiusa Buginga, vplyvného ugandského pastora a prívrženca prezidenta Yoweriho Museveniho, museli hospitalizovať po streľbe, pri ktorej zahynul jeho ochrankár. V stredu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na políciu.

Ugandská polícia spresnila, že Buginga postrelili ešte v utorok večer v hlavnom meste Kampala. Neidentifikovaní útočníci začali strieľať na jeho vozidlo a z miesta činu utiekli na motorke.

Incident sa začal vyšetrovať ako pokus o vraždu a zabitie. Polícia spresnila, že Bugingovi sa aj napriek zraneniam, ktoré utrpel počas útoku, podarilo autom dostať do nemocnice v Kampale, kde ho hospitalizovali. Tam potvrdili aj smrť jeho strážcu.

AFP pripomenula, že Bugingo je v Ugande spornou osobnosťou. Je vedúcim Domu modlitby, jednej z najvplyvnejších letničných cirkví v tejto východoafrickej krajine. Zároveň vlastní rozhlasové a televízne stanice, ktoré využíva na vyjadrovanie bezvýhradnej podpory prezidentovi Musevenimu. Ten v krajine vláde od roku 1986.

Pastorova podpora prezidenta, ako aj jeho syna, považovaného za potenciálneho nástupcu svojho otca vo funkcii, pravidelne kritizuje opozícia, ktorú Bugingo otvorene napáda vo svojich kázňach.