Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

V Ugande začali pochovávať obete masakry na strednej škole

Príbuzní smútia za Florence Masikovou a jej synom Zakayom Maserekom, ktorých zabili podozriví povstalci, keď ustupovali pred sobotňajším útokom na strednú školu v Lhubirihe, na ich pohrebe v Nyabugande v Ugande v nedeľu 18. júna 2023. Foto: TASR/AP

Po útoku islamských militantov na strednú školu v meste Mpondwe-Lhubiriha zahynulo 38 študentov, jeden školský strážnik a traja civilisti. K masakre došlo v noci z piatka na sobotu.

Kampala 19. júna (TASR) - Rodiny obetí masakry na škole na západe Ugandy začali s pochovávaním svojich blízkych. TASR správu prevzala v pondelok zo stanice Sky News.

Po útoku islamských militantov na strednú školu v meste Mpondwe-Lhubiriha zahynulo 38 študentov, jeden školský strážnik a traja civilisti. K masakre došlo v noci z piatka na sobotu.

Útočníci ozbrojení strelnými zbraňami a mačetami študentov zastrelili alebo dosekali na smrť. Podpálili aj budovu školského internátu, takže telá niektorých obetí boli obhorené na nepoznanie.

Ugandské úrady sa domnievajú, že najmenej šiestich študentov militanti uniesli do susednej Konžskej demokratickej republiky (KDR), ktorá je od školy vzdialená len približne dva kilometre.

Ugandská polícia sa domnieva, že útok podnikli militanti z tzv. Spojených demokratických síl (ADF); tieto povstalecké milície majú väzby na džihádistickú skupinu Islamský štát a sú aktívne práve v KDR.

Počet obetí stúpol cez víkend na 42 po tom, čo v nemocnici zomrel jeden z ôsmich zranených, oznámili miestne úrady.

Ugandský prezident Yoweri Museveni v nedeľu označil útok za teroristický čin a prisľúbil posilnenie ugandskej strany hranice väčším počtom vojakov, píše Sky News.

Milície ADF boli v uplynulých rokoch obviňované z mnohých útokov voči civilistom v odľahlých oblastiach na východe KDR. Pri jednom takomto útoku prišlo v marci tohto roka 19 ľudí.

Ozbrojenci z ADF bojujú proti vláde ugandského prezidenta Museveniho, spojenca USA, ktorý je v tejto východoafrickej krajine pri moci už od roku 1986.