Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prepustili päť nacionalistov podporujúcich blokádu uhlia z Donbasu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Medzi prepusteným je aj veliteľ dobrovoľníckeho práporu OUN Mykola Kochanivskyj. Jeden policajt utrpel počas potýčok vážne zranenia.

Kyjev 20. februára (TASR) - Kyjevská polícia prepustila piatich ľudí, ktorý zadržala počas nedeľňajších násilných demonštrácií v centre mesta. Medzi prepusteným je aj veliteľ dobrovoľníckeho práporu OUN Mykola Kochanivskyj, informovala agentúra UNIAN. Podľa nej jeden policajt utrpel počas potýčok vážne zranenia.

Do potýčok s policajtmi sa dostali pred budovou prezidentskej kancelárie demonštranti v maskovacom oblečení a kuklách na hlave, ktorí sa pokúsili vytvoriť stanový tábor na podporu nacionalistov blokujúcich dodávky uhlia zo separatistami ovládaných oblastí východnej Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval minulý týždeň na obnovenie dodávok uhlia zo separatistami ovládaného Donbasu. Jeho apel zaznel vo štvrtok v situácii, keď železničné trate, po ktorých sa prepravuje donbaské uhlie k odberateľom vo zvyšku Ukrajiny, blokujú provládne dobrovoľnícke prápory.

Blokáda viedla k nedostatku elektriny v častiach krajiny kontrolovaných kyjevskou vládou vzhľadom na narušené zásobovanie uhlím pre tamojšie elektrárne. Tie sú stavané na špecifický typ uhlia, ktorý sa ťaží práve v Donbase, preto ho vláda v Kyjeve nakupovala z oblastí ovládaných separatistami, aj keď s nimi od apríla 2014 vedie ozbrojený konflikt.

Dodávky uhlia sa zastavili koncom januára, keď skupina bývalých účastníkov vládnej vojenskej operácie (ATO) v Donbase, medzi ktorými boli aj poslanci ukrajinského parlamentu, zablokovala na viacerých úsekoch železničné trate vedúce na územia kontrolované separatistami. Radikáli svoj krok zdôvodnili tvrdením, že akékoľvek obchodovanie so samozvanými republikami v Doneckej a Luhanskej oblasti je protizákonné.