Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

V ukrajinskom meste pokračuje rukojemnícka dráma

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Únosca, ktorého vyšetrovatelia už identifikovali ako Maksima Kryvoša, vyhlásil, že v meste umiestnil výbušninu, ktorú môže odpáliť na diaľku.

Luck 21. júla (TASR) - V ukrajinskom meste Luck pokračuje v utorok večer rukojemnícka dráma, pri ktorej ťažko ozbrojený muž zadržiava v autobuse na hlavnom námestí 20 rukojemníkov. Informovali o tom ukrajinská agentúra Ukrinform a nemecká agentúra DPA.

Únosca, ktorého vyšetrovatelia už identifikovali ako Maksima Kryvoša, vyhlásil, že v meste umiestnil výbušninu, ktorú môže odpáliť na diaľku.

Kryvoš takisto vypálil niekoľko výstrelov na policajný dron a vyhodil na ulicu výbušné zariadenie, povedal námestník ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko podľa agentúry AFP. Policajné stanovisko uvádza, že zariadenie nevybuchlo.

Polícii neskôr dovolil, aby do rukojemníkom priniesla vodu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že útočník sa autobusu zmocnil o 09.25 h miestneho času, pričom došlo aj k poškodeniu vozidla. Podľa prezidenta sa polícia pokúša celú situáciu vyriešiť nenásilnou cestou.

"Snažíme sa situáciu vyriešiť tak, aby nedošlo k obetiam na životoch," povedal. Podobne sa vyjadril aj šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Ivan Bakanov.

Polícia oblasť centra mesta uzavrela a snaží sa s únoscom vyjednávať. Prípad vyšetruje ako akt terorizmu. Celkovo sa na operácii zúčastňuje okolo 100 príslušníkov rôznych bezpečnostných zložiek.

Kryvoš (45) už bol dvakrát odsúdený za podvody, lúpeže a nezákonné držanie zbraní. Celkovo si vo väzení odsedel desať rokov.

Agentúra AFP uvádza, že Kryvoš svoje požiadavky zverejnil na twitterovom účte, ktorý mu neskôr sociálna sieť zmazala. Kryvoš tam takisto uviedol, že má pri sebe strelné zbrane aj výbušniny. SBU sa domnieva, že účet bol pravý.