Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

V uliciach sýrskeho mesta Damask vypukli boje

Foto: TASR/AP

Obyvatelia štvrte Mazza uviedli, že sa skrývajú vo svojich domovoch, pretože vonku prebieha intenzívna streľba.

Bejrút 8. júna (TASR) - Ostré boje medzi bezpečnostnými silami a povstalcami dnes vypukli v uliciach sýrskeho hlavného mesta Damask. Informovali o tom obyvatelia a aktivisti. V metropole dochádza k bojom čoraz častejšie, hoci doteraz bola pokladaná za baštu ovládanú prezidentom Bašárom Asadom.

Obyvatelia štvrte Mazza uviedli, že sa skrývajú vo svojich domovoch, pretože vonku prebieha intenzívna streľba. "Paľba je taká ohlušujúca, že si myslím, že nejaké strely zasiahli aj náš dom. Bojím sa vyjsť von a pozrieť sa, čo sa stalo," povedal jeden z obyvateľov.

V prvých fázach 15-mesačného povstania proti prezidentovi Asadovi bol Damask pevne pod kontrolou vlády a Asadove sily sa snažili rozdrviť opozíciu v ostatných častiach krajiny.

V posledných mesiacoch však paľba a ostreľovanie prepukajú aj v niektorých štvrtiach metropoly.

Aktivisti dnes urobili fotografie ozbrojencov v obrnených vozidlách, ako sa valia ulicami damaskej štvrte Kafr Súsa a z otvorov mieria dlhými puškami na okolie.

Ďalší aktivisti zverejnili na internete video z Mazzy, na ktorom sú zachytené stĺpy čierneho dymu stúpajúce z betónových budov k oblohe; v pozadí pritom počuť rachot paľby.

Aktivisti v Mazze uviedli, že povstalci zo Slobodnej sýrskej armády útočia na kasárne bezpečnostných síl vo štvrti. Tým prišli na pomoc autobusy plné príslušníkov milícií v civile, nazývaných "šabbíha", a tiež bojujú proti povstalcom.

Dnes už skôr explodovala na damaskom predmestí Kádsíja bomba uložená v aute a zabila najmenej dvoch členov vládnych bezpečnostných síl.

Povstalci, ktorí sa zapojili do povstania proti štyridsaťročnej vláde asadovskej rodiny, tento týždeň vyhlásili, že už nebudú dodržiavať prímerie, dohodnuté medzinárodným vyslancom Kofim Annanom.