Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Po útoku v Teheráne: V uliciach sa hliadkuje, polícia zadržiava 6 osôb

Na snímke ozbrojený muž stojí v okne budovy iránskeho parlamentu po streľbe 7. júna 2017 v Teheráne. Foto: TASR/AP

Stredajšie útoky, ku ktorým sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát, si vyžiadali najmenej 13 obetí na životoch a vyše 40 zranených.

Teherán 8. júna (TASR) - Iránska polícia posilnila dnes svoje hliadkovanie v uliciach Teheránu i na staniciach metra. Ide o dôsledok dvoch stredajších útokov, ktorých terčom sa stali iránsky parlament a mauzóleum vodcu iránskej revolúcie ajatolláha Rúholláha Chomejního.

Stredajšie útoky, ku ktorým sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát, si vyžiadali najmenej 13 obetí na životoch a vyše 40 zranených.

Iránska polícia dnes podľa agentúry AP oznámila, že v súvislosti s útokmi zadržiavajú úrady šesť podozrivých osôb.

Podľa iránskych médií odvolávajúcich sa na vysokopostavený zdroj v bezpečnostných zložkách sú všetci páchatelia útokov občanmi Iránu.

Stredajšie krviprelievanie Irán šokovalo, konštatovala agentúra AP, ktorá poznamenala, že k nemu došlo po tom, ako prevažne sunnitské arabské štáty, podporované prezidentom USA Donaldom Trumpom, pritvrdili svoj postoj k prevažne šiitskému Iránu.

Iránske Revolučné gardy v stredu večer z útokov nepriamo obvinili práve Saudskú Arábiu, keď poukázali na to, že sa odohrali po Trumpovej návšteve v tejto krajine, kde rozhodne potvrdil podporu Washingtonu pre Rijád.

Revolučné gardy vo svojom vyhlásení uviedli, že Saudská Arábia "neustále podporuje" teroristov vrátane IS, ktorej priznanie sa k zodpovednosti za útoky v Teheráne "odhaľuje, že v tomto barbarskom akte má prsty aj Saudská Arábia". Revolučné gardy varovali, že preliata krv nevinných nezostane nepomstená.

 Ajatolláh Alí Chamenení, ktorý je najvyšším duchovným vodcom v Iráne, využil útoky na obranu účasti Teheránu vo vojnách v zahraničí.

Biely dom v súvislosti s útokmi v Teheráne zverejnil Trumpovo vyhlásenie, ktoré obsahovalo odsúdenie i vyjadrenie sústrasti, ale poukázalo aj na to, že samotný Irán je zapletený do financovania terorizmu. "Zdôrazňujeme, že štáty, ktoré sponzorujú terorizmus, riskujú, že sa samy stanú obeťami zla, ktoré podporujú," uvádza sa vo vyhlásení.

Trumpove slová vyvolali na sociálnych sieťach v Iráne búrlivú reakciu a odsúdil ich aj iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf.