Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V úradnom vestníku vo Francúzsku zverejnili nový imigračný zákon

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ústavná rada svojím rozhodnutím zachovala v záverečnom znení zákona kľúčové aspekty, ktoré pôvodne navrhovala Macronova centristická vláda.

Paríž 27. januára (TASR) - Administratíva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v sobotu v úradnom vestníku zverejnila formálne znenie nového imigračného zákona. Úradníkom boli zároveň doručené prvé pokyny týkajúce sa uplatňovania tejto legislatívy, informuje agentúra AFP.

K zverejneniu zákona tak došlo po tom, čo Ústavná rada - najvyšší ústavný orgán v krajine - vo štvrtok zamietla 35 z 86 článkov predmetnej legislatívy vrátane sporných dodatkov prijatých pod tlakom krajnej pravice, ktoré sa týkali sprísnenia prístupu k sociálnym dávkam a zavedenia imigračných kvót.

Ústavná rada svojím rozhodnutím zachovala v záverečnom znení zákona kľúčové aspekty, ktoré pôvodne navrhovala Macronova centristická vláda. Väčšina z nich sa venuje zjednodušeniu procedúr pri vyhostení cudzincov, ktorí sa dopustili priestupku.

Okrem toho v texte zostal aj článok týkajúci sa legalizácie pracovníkov bez dokladov v priemyselných odvetviach, ktoré čelia nedostatku pracovnej sily.

Iba tri články boli radou odmietnuté na základe ich obsahu, ostatných 32 pozmeňujúcich návrhov zamietla s odôvodnením, že nesúviseli s predmetom zákona. Aj napriek tomu však môžu byť tieto návrhy parlamentom neskôr prijaté v rámci inej legislatívy.

Novoprijatý zákon bol považovaný za jednu z najzasádnejších reforiem Macronového druhého funkčného obdobia na poste prezidenta. V jeho strane Obroda však vyvolal kontroverziu vzhľadom na prísne opatrenia, pričom približne štvrtina jeho sympatizantov hlasovala v parlamente proti alebo sa zdržala.

Po verdikte Ústavnej rady, na ktorú sa v súvislosti s ústavnosťou zákona o prisťahovalcoch obrátil Macron ešte v decembri, francúzsky prezident vyzval ministra vnútra Géralda Darmanina, aby spravil všetko v rámci jeho právomocí na čo najrýchlejšiu implementáciu imigračného zákona, uviedla pre agentúru AFP osoba blízka Macronovi.

Darmanin, ktorý predtým tvrdil, že niektoré opatrenia v legislatíve sú zjavne v rozpore s ústavou, rozhodnutie rady privítalo ako víťazstvo vlády.

Predseda krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) Jordan Bardella verdikt naopak kritizoval a označil ho za "prevrat sudcov (vykonaný) s podporou prezidenta" Macrona. Zároveň vyzval na referendum o imigračnom zákone, ktoré je podľa neho jediným riešením.

Líder konzervatnívnej strany Republikáni Eric Ciotti Ústavnú radu obvinil zo spolčenia sa s Macronom proti "vôli Francúzov, ktorí chcú menej imigrácie".