Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

V USA pracujú na eliminácii násilia, Obama čaká návrhy v januári

Barack Obama Foto: TASR/AP Photo

Politická pozornosť v USA sa zameriava na zastavenie násilia páchaného strelnými zbraňami. Podpora nvrhu obmedzenia zbraní v krajine rastie.

Washington 19. decembra (TASR) - Prezident USA Barack Obama dnes vyhlásil, že požiadal o vypracovanie konkrétnych politických návrhov na zastavenie násilia páchaného strelnými zbraňami v Spojených štátoch. Návrhy chce najneskôr v januári poslať Kongresu, informovali tlačové agentúry Reuters a AP.

Obama tak oficiálne oznámil svoje úsilie priniesť riešenia problému. Dohnala ho k tomu streľba na základnej škole v Newtowne v štáte Connecticut z piatka 14. decembra, kde 20-ročný Adam Lanza útočnou puškou zastrelil 20 detí vo veku šesť a sedem rokov, ako aj šesť dospelých.

Prezident sa snaží vo svojom úsilí využiť silnejúcu politickú zhodu na tom, že je potrebné sprísniť kontrolu zbraní. Konsenzus je citeľný po tragickej streľbe v Newtowne, hoci doteraz neboli politické kruhy ochotné pustiť sa do sporu s vplyvným lobingom za práva vlastniť zbrane.

Obama dnes novinárom povedal, že aj keď podporuje právo Američanov vlastniť zbrane, je potrebné vyvinúť seriózne úsilie na zabránenie podobnému násiliu, k akému došlo na základnej škole v Newtowne. Tento masaker by podľa Obamu mal byť budíčkom a pohnútkou na zmenu.

Obama zároveň vyzval Kongres, aby sa touto záležitosťou začal na budúci rok urýchlene zaoberať.

"Ak je čo len jediná vec, ktorú môžeme urobiť a zabrániť tým čo len jednej takejto udalosti, máme povinnosť sa o to pokúsiť - my všetci," povedal prezident novinárom pri Bielom dome.

Iniciatívu bude viesť viceprezident Joe Biden, ale tá je len jednou súčasťou Obamovej výzvy na konanie. "Tentoraz musia slová viesť k činom," vyhlásil Obama.

"Fakt, že problém je zložitý, už nemôže byť výhovorkou pre nečinnosť. Fakt, že nemôžeme zabrániť každému násilnému činu, neznamená, že nemôžeme postupne násilie zmierňovať," dodal americký prezident.

Hoci Bidenova komisia má za povinnosť predložiť konkrétne návrhy, Obama povedal, že ľudia by sa nemali tak ľahko dostávať k útočným zbraniam a že je potrebné odstrániť medzery v zákonoch, ktoré umožňujú súkromných obchodníkom predávať zbrane na výstavách aj záujemcom bez previerok.

Prezident dodal, že práca viceprezidenta Bidena nebude typickou washingtonskou komisiou, ktorá sa záležitosťou zaoberá celé mesiace a často sa to skončí bez výsledku alebo nečinnosťou. Šéf Bieleho domu tiež oznámil, že v komisii sa budú nachádzať aj členovia jeho kabinetu, zákonodarcovia a ďalší predstavitelia.