Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V USA sa začal sa proces s vdovou po strelcovi z gay klubu v Orlande

Na archívnej snímke člen zásahového tímu SWAT prichádza na miesto streľby v nočnom klube v Orlande 12. júna 2016. Foto: TASR/AP

Tridsaťjedenročná Noor Zahi Salmanová je okrem iného obvinená z napomáhania a navádzania k trestnému činu.

Orlando 14. marca (TASR) - Na federálnom súde v americkom štáte Florida sa v stredu začal proces s vdovou po strelcovi Omarovi Mateenovi, ktorý 12. júna 2016 usmrtil v gay klube v Orlande 49 ľudí a ďalších 53 zranil. Informovala o tom agentúra AP.

Tridsaťjedenročná Noor Zahi Salmanová je okrem iného obvinená z napomáhania a navádzania k trestnému činu.

Podľa prokuratúry Salmanová vedela o tom, že jej manžel nakupoval muníciu do svojej zbrane, pomáhala mu s výberom možných lokalít pre útok a vedela o jeho zámeroch niekoľko hodín pred streľbou. Salmanová podľa obžaloby taktiež klamala a pokúšala sa zavádzať agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Vedela aj o manželovej chorobnej fascinácii násilnými džihádistickými videami a terorizmom.

Podľa právnika obvinenej je Salmanová jednoduchá žena s IQ 84, starostlivá matka päťročného syna a o manželových plánoch nič nevedela.

Proces môže trvať tri týždne a možno aj dlhšie. V prípade usvedčenia jej hrozí až doživotný trest odňatia slobody.

Vdovu zadržali vlani v januári v meste San Francisco, kde sa presťahovala po streľbe v nočnom klube Pulse v Orlande na Floride. Jej manžela po smrtiacom útoku zneškodnila špeciálna policajná jednotka. Vyšetrovateľom predtým povedala, že o zámere svojho manžela vedela a pokúšala sa mu ho vyhovoriť.

Mateen (29) počas útoku telefonoval na núdzovú linku 911 a prisahal vernosť teroristickej skupine Islamský štát (IS). Jeho čin je najhorším masakrom svojho druhu v dejinách USA, pričom FBI ho označil ako za teroristický útok, tak aj za zločin z nenávisti.