Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

V USA sa začal výber porotcov pre proces s bostonským atentátnikom

Na snímke zverejnenej FBI je podozrivý z výbuchov na Bostonskom maratóne Džochar Carnajev. Mužmi podozrivými zo spáchania útokov počas Bostonského maratónu sú bratia vo veku 19 a 26 rokov, sú čečenského pôvodu a v USA mali povolenie na trvalý pobyt, potvrdil dnes predstaviteľ amerického úradu pre národnú bezpečnosť. Spresnil, že ide o 19-ročného Džochara Carnajeva a jeho 26-ročného brata Tamerlana. Podľa bezpečnostného zdroja bratia žili v USA niekoľko rokov. Na základe zistených skutočností sa vyšetrovatelia bombových útokov v Bostone prikláňajú k teórii, že ich motívom bol moslimský extrémizmus. Starší z dvojice podľahol zraneniam z prestrelky s políciou, zatiaľ po jeho mladšom bratovi polícia intenzívne pátra na bostonskom predmestí Watertown. Foto: TASR/AP

Dvojitý výbuch v cieľovej rovinke bostonského maratónu bol najkrvavejší teroristický útok v Spojených štátoch od 11. septembra 2001.

Boston 5. januára (TASR) - V Bostone sa dnes začal výber členov súdnej poroty pre proces s obvineným atentátnikom z bostonského maratónu Džocharom Carnajevom.

Na archívnej snímke z 17. februára 2010 Tamerlan Carnajev sa usmieva po získaní trofeje New England Golden Gloves Championship v americkom Lowelli. Tamerlan Carnajev, jeden z páchateľov aprílového útoku na maratón v Bostone, sa podieľal na trojnásobnej vražde, ku ktorej došlo v septembri 2011 vo Walthame. Vyšetrovateľom to potvrdil Ibragim Todašev predtým, ako ho agent FBI zastrelil v jeho dome počas výsluchu.
Foto: TASR/AP


Sudca George O'Toole na dnešnom zasadnutí súdu predstavil časový harmonogram procesu, ktorý by sa mal začať 26. januára a trvať tri až štyri mesiace.

Na pojednávaní, konanom za prísnych bezpečnostných opatrení, sa zúčastnil aj Džochar Carnajev. Pred budovou hliadkovali desiatky príslušníkov polície, uviedla agentúra AP.

Bezpečnostné zložky stoja pred federálnym súdom v Bostone 5. januára 2014, kde sa začne proces s bostonským atentátnikom čečenského pôvodu Džocharom Carnajevom. Výbuch dvoch náloží, ktoré explodovali 15. apríla 2013 s odstupom 12 sekúnd v cieľovej rovinke Bostonského maratónu, usmrtil troch ľudí a vyše 260 zranil.
Foto: TASR/AP


Počas nasledujúcich troch dní bude pred federálny súd predvolaných približne 1200 potenciálnych porotcov. Spomedzi nich vyberú 12 riadnych členov poroty a šiestich náhradníkov, ktorí napokon rozhodnú o Carnajevovom osude.

Dvojitý výbuch v cieľovej rovinke bostonského maratónu zabil 15. apríla 2013 troch ľudí, vyše 260 osôb utrpelo zranenia. Išlo o najkrvavejší teroristický útok v Spojených štátoch od 11. septembra 2001.

Na archívnej snímke z 15. apríla 2013 záchranári a zdravotníci ošetrujú zranených ľudí v cieľovej rovinke bostonského maratónu po bombových útokoch v Bostone. Pred federálnym súdom v Bostone sa 5. januára 2015 začne proces s bostonským atentátnikom čečenského pôvodu Džocharom Carnajevom. Výbuch dvoch náloží, ktoré explodovali 15. apríla 2013 s odstupom 12 sekúnd v cieľovej rovinke Bostonského maratónu, usmrtil troch ľudí a vyše 260 zranil.
Foto: TASR/AP


Prokuratúra 21-ročného Carnajeva obvinila, že spolu s bratom Tamerlanom umiestnil dve bomby vyrobené z tlakových hrncov v blízkosti cieľovej rovinky maratónu. Tamerlan zahynul o niekoľko dní neskôr pri prestrelke s políciou.

Džochar Carnajev trvá na svojej nevine. Za 17 z celkovo 30 bodov federálnej obžaloby vznesenej mu hrozí trest smrti.