Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V USA schválili užívanie lieku pre pacientov s Alzheimerovou chorobou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Už v januári získal liek predbežný súhlas FDA a vo štvrtok sa schvaľovací proces zavŕšil úplne.

Washington 7. júla (TASR) - Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil užívanie lieku, ktorý má spomaliť úbytok kognitívnych schopností spôsobených Alzheimerovou chorobou. Liek je určený pacientom s miernou demenciou a inými príznakmi spôsobenými chorobou v ranom štádiu. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Liek s názvom Leqembi, známy aj ako lecanemab, od japonského výrobcu liekov Eisai a americkej spoločnosti Biogen, je prvým prípravkom, u ktorého sa presvedčivo preukázalo, že mierne spomaľuje úbytok funkcií ovplyvňujúcich pamäť a myslenie tým, že pomáha pri odstraňovaní tzv. mozgového plaku (povlaku).

Už v januári získal liek predbežný súhlas FDA a vo štvrtok sa schvaľovací proces zavŕšil úplne. Stalo sa tak na základe štúdie vykonanej na vzorke 1800 ľudí: tá dokázala spomalenie úpadku kognitívnych funkcií o približne päť mesiacov - pri porovnaní dvoch skupín pacientov, ktorí dostávali skutoční liek alebo placebo.

"Táto potvrdzovacia štúdia verifikovala, že ide o bezpečnú a účinnú liečbu pre pacientov s Alzheimerovou chorobou," uviedla riaditeľka FDA pre neurologické liečivá Teresa Buracchiová.

V informáciách o predpise lieku však bude uvedený aj najzávažnejší typ upozornenia, že liek Leqembi môže spôsobiť zdurenie mozgu a krvácanie do mozgu. Tieto problémy sa vyskytujú aj pri iných liekoch zameraných na Alzheimerovu chorobu.

Pred úplným schválením lieku zo strany FDA sa americké úrady zdráhali financovať jeho užívanie prostredníctvom programu zdravotníckej starostlivosti pre starších ľudí 'Medicare', ktorý zabezpečuje zdravotné poistenie drvivej väčšine Američanov s Alzheimerovou chorobou.

Pacienti by v takom prípade ročne zaplatili približne 26.500 dolárov za liek, ktorý sa podáva vo forme intravenóznej infúzie raz za dva týždne. Centrum pre zdravotnú starostlivosť a lieky vo štvrtok avizovalo, že teraz rozšíri finančné krytie tohto lieku, čím sa zlepší prístup k nemu pre približne milión ľudí s ranými formami ochorenia.