Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V USA uzavreli leteckú základňu po správach o strelcovi

Na nedatovanej snímke letecká základňa Malmstrom v Great Falls v Montreale. Foto: TASR/AP

Malmstromova letecká základňa v meste Great Falls oznámila lockdown v príspevku na sociálnych sieťach. Neskôr po zrušení lockdownu uviedla, že nepadli žiadne výstrely a nikto neutrpel zranenia.

Great Falls 15. februára (TASR) - Základňu amerických vzdušných síl vybavenú jadrovými balistickými raketami v strednej časti štátu Montana vo štvrtok uzavreli po správe, že je tam aktívny strelec, ale neskôr lockdown zrušili. Tlačová agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na tamojších predstaviteľov.

Malmstromova letecká základňa v meste Great Falls oznámila lockdown v príspevku na sociálnych sieťach. Neskôr po zrušení lockdownu uviedla, že nepadli žiadne výstrely a nikto neutrpel zranenia.

Predstavitelia základne predtým usmerňovali ľudí, aby sa vyhýbali budove, kde bola okolo 10.30 h miestneho času hlásená "podozrivá reálna hrozba". Aj policajný zbor v meste Great Falls zaisťoval bezpečnosť a pomoc v okolí základne a neďalekých škôl, pretože na Malmstromovej základni "zrejme prebieha incident".

Odporúčanie zostať na mieste a ukryť sa dostali všetky, aj súkromné školy v okolitej komunite. Polícia odporučila i opatrovateľským domovom, aby všetci zostali na mieste a vo vnútri.

Letecká základňa práve začala vopred naplánované cvičenie - reakciu na aktívneho strelca -, keď začali prichádzať hlásenia o reálnom aktívnom strelcovi na inom mieste základne. Povedal to nemenovaný predstaviteľ amerických ozbrojených síl s tým, že ešte čaká na ďalšie informácie.

Komunitu obyvateľov okolo základne dva dni vopred upovedomili, že vo štvrtok sa bude konať cvičenie, ale čas im neoznámili.

Na Malmstromovej leteckej základni sa nachádza v aktívnej službe približne 4000 vojakov a civilistov. Je to jedna z troch základní amerických vzdušných síl, ktoré sú vybavené medzikontinentálnymi balistickými raketami LGM-30 Minuteman III. Sú uložené v silách rozmiestnených po celej strednej oblasti Montany. Tieto rakety sú prísne strážené bezpečnostnými zložkami, aj vojakmi v obrnených vozidlách a snajpermi vo vrtuľníkoch a vežiach. Chránia každý pohyb bojovej hlavice.

Základňa robí pravidelné cvičenia, na ktorých príslušníci narušia bezpečnosť a nacvičujú, ako znovu dostať pod kontrolu ohrozené zariadenie, píše AP.