Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V utečeneckom tábore v Sýrii je až 9000 cudzincov s väzbami na IS

Taliansky policajt hliadkuje pri subsaharských afrických migrantoch, ktorí stoja v rade po vylodení v talianskom prístave Reggio Calabria na juhu Talianska 9. júna 2018. Vyše 200 migrantov dorazilo v sobotu do Kalábrie po tom, ako ich zachránilo pred utopením v Stredozemnom mori námorné plavidlo NGO Sea Watch počas dvoch rozdielnych operácií. Foto: TASR/AP

Z celkového počtu cudzincov, ktorí sa nachádzajú v utečeneckom tábore al-Haul, je až 6500 detí.

Damask 25. marca (TASR) - Viac ako 9000 cudzincov - prevažne detí - s väzbami na extrémistickú skupinu Islamský štát (IS) sa nachádza v utečeneckom tábore na severovýchode Sýrie. S odvolaním sa na pondelkové informácie zdrojov z kurdského územia Demokratická federácia severnej Sýrie (DAA) o tom píše agentúra AFP.

Z celkového počtu cudzincov, ktorí sa nachádzajú v utečeneckom tábore al-Haul, je až 6500 detí, uviedol pre agentúru hovorca DAA.

Toto číslo reflektuje situáciu v tábore z pred týždňa, teda ešte pred tým, ako Američanmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF) dobyli poslednú sýrsku baštu IS v dedine Bághúz.

Predstavitelia SDF už medzitým v tejto súvislosti vyzvali medzinárodné spoločenstvo na vytvorenie "špeciálneho súdneho tribunálu", ktorý by osobám podozrivým z príslušnosti k IS zabezpečil "spravodlivé procesy v súlade s medzinárodným právom i dohodami a zmluvami o ľudských právach".

Dedina Bághúz, ležiaca vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur neďaleko hraníc s Irakom, bola v posledných týždňoch dejiskom kľúčovej bitky medzi militantmi IS a oddielmi SDF. Do Bághúzu sa uchýlili stovky najodhodlanejších džihádistov. Útočiace pozemné jednotky SDF letecky podporovala aj Spojenými štátmi vedená medzinárodná koalícia.