Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

V uzavretej zóne okolo Černobyľu pokračujú v hasení ohnísk tlenia

Na snímke zo strechy jadrovej elektrárne pohľad na lesný požiar v uzavretej zóne okolo Černobyľskej jadrovej elektrárne 12. apríla 2020. Foto: TASR/AP

Požiar v černobyľskej zóne vypukol vo štvrtok znova v dôsledku silného vetra, vysvetlil riaditeľ agentúry Černobyľ Tour a člen rady štátnej agentúry pre správu uzavretej zóny Jaroslav Jemeľjanenko.

Kyjev 17. apríla (TASR) - V uzavretej zóne okolo bývalej jadrovej elektrárne v Černobyli pokračuje v piatok likvidácia a monitorovanie ohnísk tlenia po lesnom požiari, ktorý tam vypukol začiatkom apríla, bol uhasený, ale vo štvrtok sa znova rozhorel. Hasilo ho 1000 požiarnikov za pomoci vyše 100 kusov hasičskej techniky.

Podľa agentúry Ukrinform o tom v piatok informovala ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne situácie.

Obyvatelia Kyjeva priľahlého regiónu sa od štvrtka sťažujú na znečistenie ovzdušia, a to i v dôsledku prachových vírov. Vo vzduchu však zaregistrovali aj zvyšky horenia z uzavretej zóny okolo Černobyľa, preto úrady požiadali obyvateľov mesta a okolia, aby neotvárali okná a obmedzili pohyb mimo domova.

Úrad pre mimoriadne situácie i kyjevská radnica obyvateľov mesta v piatok ubezpečili, že úroveň radiácie je v rámci obvyklých limitov.

Požiar v černobyľskej zóne vypukol vo štvrtok znova v dôsledku silného vetra, vysvetlil riaditeľ agentúry Černobyľ Tour a člen rady štátnej agentúry pre správu uzavretej zóny Jaroslav Jemeľjanenko. Podľa neho k nemu došlo tak, že vietor rozdúchal ohniská tlenia do otvoreného ohňa. Následné snahy o likvidáciu ohňa zo vzduchu sťažil silný vietor.

Požiare vypukli 4. apríla a podarilo sa ich dostať pod kontrolu 14. apríla aj vďaka dažďu. Situácia však bola veľmi vážna, keďže oheň dosiahol mesto Pripiať a priblížil sa k viacerým objektom v uzavretej zóne vrátane skladísk jadrového odpadu a k novému sarkofágu nad havarovanou elektrárňou. Po uhasení požiaru zostalo na mieste niekoľko ohnísk tlenia.