Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V západnej a strednej Afrike zatvárajú školy, neučia sa 2 milióny detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V dôsledku nestabilnej situácie zatvorili v krajinách ako Burkina Faso, Čad, Kamerun, Konžská demokratická republika, Mali, Niger, Nigéria a Stredoafrická republika takmer 9300 škôl.

Kapské Mesto 23. augusta (TASR) - Eskalácia útokov a hrozba násilia vyhnali zo školských lavíc v západnej a strednej Afrike takmer dva milióny detí. Informoval o tom v piatok Detský fond OSN (UNICEF).

V dôsledku nestabilnej situácie zatvorili v krajinách ako Burkina Faso, Čad, Kamerun, Konžská demokratická republika, Mali, Niger, Nigéria a Stredoafrická republika takmer 9300 škôl. Ide o trojnásobne vyšší počet ako koncom roku 2017, uvádza sa v novej správe UNICEF-u, z ktorej v piatok citovala agentúra DPA.

Úmyselné útoky na školy, žiakov a učiteľov odopierajú deťom ich základné právo na vzdelanie a vyvolávajú v nich strach o vlastné životy, povedala po návšteve regiónu zástupkyňa výkonného riaditeľa UNICEF-u Charlotte Petriová Gornitzkaová.

Najhoršia situácia je v Kamerune. Zhoršenie bezpečnostnej situácie a nestabilitu v regióne zavinili ozbrojené potýčky medzi armádou a separatistami. V tejto krajine tak museli zavrieť viac ako 4400 škôl.

Šesťnásobne sa od apríla 2017 zvýšil aj počet zatvorených škôl v Nigeri a susedných krajinách Mali a Burkina Faso, uviedol UNICEF. V západnej časti Nigeru sú aktívne rôzne islamistické teroristické skupiny. Niektoré z nich prisahali vernosť extrémistickej sieti al-Káida, zatiaľ čo iné organizácii Islamský štát.

Obyvatelia štátov strednej a západnej Afriky zažívajú ozbrojené povstania rôznych militantných skupín a milícií, ako sú Boko Haram či západoafrická odnož teroristickej organizácie Islamský štát.