Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V západných Čechách likvidujú dva chovy s tisíckami kusov hydiny

Ilustračné foto. Foto: TASR

Oba chovy patria tomu istému podnikateľovi. Prvý z nich je v obci Cheb-Klest. Druhé hospodárstvo je v obci Poustka, kde uhynulo skoro 900 z viac ako 5000 kačíc a vyše štvrtina zo 400 chovaných moriek.

Praha 28. februára (TASR) - V dôsledku rozšírenia vírusu vtáčej chrípky v okolí Chebu museli českí veterinári pristúpiť k utrateniu dvoch chovov s tisíckami kusov hydiny. Informoval o tom dnes hovorca českej štátnej veterinárnej správy Petr Pejchal, ktorého slová citoval spravodajský server Novinky.cz.

V Českej republike veterinári evidujú momentálne 37 ohnísk tejto nákazy.

Oba zmienené chovy patria tomu istému podnikateľovi. Prvý z nich je v obci Cheb-Klest. Druhé hospodárstvo je v obci Poustka, kde uhynulo skoro 900 z viac ako 5000 kačíc a vyše štvrtina zo 400 chovaných moriek.

V súvislosti s vtáčou chrípkou utratili dosiaľ v ČR vyše 58.000 kusov hydiny. Chovatelia požiadali štát o kompenzácie za 12 miliónov korún, ten im už podľa nedávneho vyjadrenia ministra poľnohospodárstva Mariana Jurečku vyplatil odškodnenie vo výške 2,5 milióna korún.

Vtáčia chrípka sa v Česku tento rok objavila po desiatich rokoch, zasiahla aj viacero ďalších európskych krajín. V dôsledku nákazy bolo nutné utratiť v Európe milióny kusov hydiny vrátane veľkých komerčných chovov. Vtáky majú takmer výlučne vírus typu H5N8, pri ktorom sa doteraz nepreukázal prenos na človeka.