Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

V záplavami postihnutej Darne sa uskutoční konferencia o obnove

Abdul Salam Anwisi, preživší záplav sa pozerá na trosky zničených domov po ničivých záplavách v líbyjskom meste Darna 20. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Rozsiahle záplavy spôsobila na východe Líbye búrka Daniel 10. septembra.

Benghází 22. septembra (TASR) - V líbyjskom meste Darna, zničeného nedávnymi záplavami, sa v októbri uskutoční medzinárodná konferencia o obnove mesta. Oznámila to v piatok východolíbyjská vláda, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Vláda pozýva medzinárodné spoločenstvo na konferenciu, ktorá sa bude konať 10. októbra v Darne, aby prezentovala projekty, ktoré by viedli k rýchlej obnove mesta," vyhlásila vláda z východu Líbye. Konferencia je podľa nej reakciou na požiadavky, ktoré vznášajú obyvatelia postihnutého mesta a okolia.

Rozsiahle záplavy spôsobila na východe Líbye búrka Daniel 10. septembra. V horách nad prístavným mestom Darna sa v jej dôsledku pretrhli dve staršie priehrady a voda z nich zmietla obrovské časti mesta.

Oficiálny počet obetí záplav je viac ako 3300. Medzinárodné humanitárne organizácie však upozorňujú, že nezvestných je ďalších približne 10.000 ľudí. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) vo štvrtok uviedla, že v dôsledku záplav bolo vysídlených viac ako 43.000 obyvateľov.

Krajina je v zlom stave už od roku 2011, keď počas povstania podporeného Severoatlantickou alianciou došlo k zvrhnutiu a zabitiu diktátora Muammara Kaddáfího. Líbyu majú v súčasnosti rozdelené dve vlády. Medzinárodne uznávanú vládu podporovanú Organizáciou Spojených národov (OSN) vedie v hlavnom meste Tripolis premiér Abdal Hamíd Dubajba. Súperiacu vládu na východe vedie vojenský generál Chalífa Haftar.