Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Zimbabwe podozrievajú ďalšieho Američana, že porušil pravidlá lovu

Na nedatovanej snímke lev známy ako Cecil v národnom parku Hwange. Foto: TASR/AP Photo

Po škandále s levom Cecilom sa u úradníkov v Zimbabwe objavilo podozrenie, že zákony vzťahujúce sa na lov voľne žijúcich zvierat porušil aj majiteľ firmy, ktorá organizovala Sieského poľovačku.

Harare 2. augusta (TASR) - Zimbabwianske úrady majú podozrenie, že pravidlá lovu voľne žijúcich zvierat porušil aj ďalší občan USA, ktorý zrejme poľoval na leva bez príslušného povolenia.

Podľa medializovaných správ sa Američan Jan Casmir Sieski zúčastnil na poľovačke na levov ešte v apríli tohto roku, pričom svoju korisť usmrtil šípom vystreleným z luku.

Po nedávnom škandále s levom Cecilom sa u úradníkov v Zimbabwe objavilo podozrenie, že zákony vzťahujúce sa na lov voľne žijúcich zvierat porušil aj majiteľ firmy, ktorá organizovala Sieského poľovačku. V sobotu sa objavili správa, že podnikateľ Headman Sibanda bol zadržaný a spolupracuje s políciou.

Prípady porušenia zákonov v oblasti poľovačky na divoké zvieratá sa v Zimbabwe i v zahraničí dostali do centra pozornosti po tom, ako americký stomatológ zabil leva Cecila, ktorý bol populárny u miestnych obyvateľov aj turistov a účinkoval i vo viacerých reklamných spotoch.

Zubár z amerického štátu Minnesota sa musel začať skrývať, pretože ľudia ho bombardovali odsudzujúcimi odkazmi na internete aj v jeho ordinácii.

V dôsledku tohto i ďalších prípadov úrady v Zimbabwe vydali v sobotu nariadenie na okamžité prerušenie lovu levov, leopardov a slonov. V oblasti Hwange je zakázaný aj lov lukom a šípmi. Poľovačka sa môže uskutočniť len v prípade, že ju povolí riaditeľ správy národných parkov. Lovca navyše musí vždy sprevádzať niektorý zo zamestnancov.