Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

V Zürichu odhalili známu tabuľu spevákovi Udovi Jürgensovi

Rakúsky spevák a skladateľ populárnej hudby Udo Jürgens Foto:

Zomrel vo veku 80 rokov počas prechádzky vo Švajčiarsku, v deň jeho nedožitých 81. narodenín, v Zürichu, kde dlhý čas býval.

Zürich 30. septembra (TASR) - Pamätná tabuľu rakúskemu hitmakerovi Udovi Jürgensovi, ktorý 21. decembra 2014 nečakane zomrel vo veku 80 rokov počas prechádzky vo Švajčiarsku, odhalili dnes, v deň jeho nedožitých 81. narodenín, v Zürichu, kde dlhý čas býval.

Na slávnostnom akte v blízkosti miestneho Bürkliho námestia nechýbali dlhoročný kapelník tohto skladateľa, aranžéra a speváka Pepe Lienhard či jeho brat - maliar a fotograf Manfred Bockelmann, informovala agentúra DPA.

Rodák z Klagenfurtu, vlastným menom Udo Jürgen Bockelmann, bývalý víťaz Veľkej ceny Eurovízie s piesňou Merci Chérie, patril medzi najobľúbenejších interpretov populárnej hudby v nemecky hovoriacich krajinách. Ešte 5. decembra 2014 koncertoval vo viedenskej Stadthalle, celkovo po 33. a súčasne posledný raz, o dva dni neskôr práve v Zürichu. V dňoch 11.-12. decembra bol hosťom nemeckej hviezdy Helene Fischerovej v jej šouprograme, ktorého dejiskom bol berlínsky Velodrom a jeho záznam odvysielali nemecká i rakúska verejnoprávna televízia vlani 25. decembra.

Jürgensovi fanúšikovia sa tešili na pokračovanie jeho turné v roku 2015, ku ktorému však už nedošlo. Srdce autora, interpreta mnohých megahitov (Warum nur warum?, Siebzehn Jahr, blondes Haar, Was ich dir sagen will, Griechischer Wein, Aber bitte mit Sahne, Ein ehrenwertes Haus, Ich war noch niemals in New York) a spoločensky angažovaného umelca sa totiž definitívne zastavilo 21. decembra 2014.