Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Krajiny V4 chcú na budúci rok vyslať do Pobaltia výcvikové jednotky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O konkrétnej podobe návrhu chcú ministri informovať na júlovom summite vo Varšave.

Liblice 25. mája (TASR) - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) chcú v roku 2017 vyslať do Pobaltia výcvikové jednotky. Každá krajina zo skupiny by do spoločnej výcvikovej aktivity mala zapojiť 150 vojakov na rotačnom princípe. Striedali by sa po troch mesiacov tak, že prítomní by boli vždy vojaci z inej krajiny V4. Spoločnú výcvikovú iniciatívu v Pobaltí dnes odobrili ministri obrany Slovenska, ČR, Poľska a Maďarska na rokovaní v českých Libliciach.

Detaily majú ešte dohodnúť na spoločnom stretnutí náčelníci generálnych štábov a tie by sa mali následne potvrdiť v rámci júnového stretnutia ministrov obrany NATO v Bruseli. O konkrétnej podobe návrhu, ako by malo pôsobenie v Pobaltí fungovať, chcú ministri informovať na júlovom summite vo Varšave.

Šéfovia rezortov obrany dnes na stretnutí vyhodnotili aj projekt spoločnej bojovej skupiny EÚ, ktorá je v pohotovosti v prvom polroku tohto roku. V tejto spolupráci chcú krajiny pokračovať aj v roku 2019, kedy by mala byť skupina v pohotovosti opäť. Témou rokovania bola aj stála prítomnosť vo východnom krídle aliancie, kde sa krajiny zhodli, že túto iniciatívu NATO podporujú.

"Spoločná bojová skupina bola v minulom roku úspešne certifikovaná a dokázala, že je plne pripravená. Musíme byť však naďalej pripravení reagovať aj na pretrvávajúce hrozby, ktoré sa týkajú nás všetkých, či už ide o terorizmus, alebo aj migračnú krízu. Preto sme sa jednoznačne zhodli, že projekt „battle group“ podporíme aj v roku 2019 a rovnako aj iniciatívu výcvikových rotácií v Pobaltí,"
uviedol slovenský minister obrany Peter Gajdoš.

TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.