Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V4NIEM: Počet osôb s medzinárodnou ochranou v krajinách V4 je malý

Ilustračná snímka Foto: TASR - Colný úrad v Nitre

Projekt V4NIEM sa zameriava na hodnotenie integračných politík a zlepšenie integrácie utečencov a osôb s udelenou medzinárodnou ochranou v krajinách V4.

Bratislava 12. februára (TASR) - Počet osôb s udelenou medzinárodnou ochranou nepresahuje viac ako 0,03 percenta z celkového počtu obyvateľov krajín Vyšehradsej skupiny (V4). Na Slovensku je to len 0,01 percenta. Vyplýva to z pondelňajšej súhrnnej správy projektu Visegrad Countries National Integration Evaluation Mechanism (V4NIEM).

Projekt V4NIEM sa zameriava na hodnotenie integračných politík a zlepšenie integrácie utečencov a osôb s udelenou medzinárodnou ochranou v krajinách V4. Tie k povinným kvótam na prerozdeľovanie utečencov z Talianska a Grécka zdieľajú zamietavé stanovisko.

Podľa súhrnnej porovnávacej správy tohto projektu utečenci prechádzajú prísnou azylovou procedúrou a stretávajú sa s tým, že domáce obyvateľstvo ich neprijíma.

Táto správa obsahuje štatistické údaje o žiadateľoch o azyl a osobách s udelenou medzinárodnou ochranou, základné informácie o azylovej procedúre až po integračný proces a taktiež informácie o prístupe krajín a postojoch obyvateľstva k nim.

Zameriava sa aj na určité špecifiká daných krajín, pričom v Česku poukazuje na zaistenie maloletých a v Maďarsku na sprísnenie azylovej politiky od roku 2015 ako reakciu na dramatický nárast žiadateľov o azyl, ktorý vyústil do postavenia plotu pozdĺž južných hraníc. Rok 2015 bol dôležitý aj v Poľsku, kde sa migrácia stala politickou otázkou z dôvodu parlamentných a prezidentských volieb.

Cieľom projektu V4NIEM je vytvorenie siete odborníkov na základe pravidelných stretnutí so zameraním na hodnotenie integračných politík v krajinách V4, zdieľanie a výmenu informácií a dobrej praxe medzi projektovými partnermi.

Projekt sa realizuje sa v období od 1.1.2017 do 30.9.2019 a je financovaný prostredníctvom Visegrad Fund.

Súhrnná porovnávacia správa, ktorá vznikla v spolupráci slovenského občianskeho združenia Marginal a organizácií z krajín V4 - Člověk v tísni, Fundacja Instytut Spraw Publicznych, Menedék ­ Migránsokat Segítő Egyesület - je dostupná na internetovej stránke www.marginal.sk.