Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Václav Klaus prijal 250 korún na čistiareň, tvrdí strelec z Chrastavy

Václav Klaus Foto: TASR/AP

Peniaze som poslal zloženkou, keby ich neprijal, vrátili by sa mi, tvrdí strelec.

Praha 30. októbra (TASR) - Pavel Vondrouš, ktorý pred mesiacom v meste Chrastava v okrese Liberec vystrelil z airsoftovej pištole na českého prezidenta Václava Klausa, podá sťažnosť na vyšetrovanie prípadu. Vondrouš si v tlačovej správe zverejnenej na jeho facebookovom profile sťažuje, že svedkov v jeho trestnej veci vypočúva Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS) namiesto libereckých kriminalistov.

Ďalšie úkony vo vyšetrovaní má podľa Vondrouša robiť aj policajný Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu a pražská kriminálka. Informácie dnes priniesla česká spravodajská webová stránka novinky.cz.

"Nielenže taký postup nie je v súlade s trestným poriadkom, ale predovšetkým mi tento postup bráni vo využití mojich procesných práv. Preto sa budem na postup sťažovať u štátneho zástupcu, ktorý celú vec dozoruje," uviedol Vondrouš, ktorému za výtržníctvo hrozí až dvojročné väzenie.

Dvadsaťšesťročný strelec sa obhajuje sám, prijíma však právnické rady priateľov. V kópii spisu, ktorú si nechal Vondrouš zhotoviť, sa údajne objavuje, že Klaus sa pripojil k trestnému stíhaniu ako poškodený. Podľa Vondrouša prezident údajne pri vypočúvaní GIBS uviedol, že na pravej ruke mal modriny, ale po útoku žiadnu bolesť necítil.

Vondrouš sa pozastavil nad tým, že Klaus podľa neho prijal finančnú náhradu vo výške 250 českých korún za vyčistenie poškodeného saka a košele. "Peniaze som poslal zloženkou, keby ich neprijal, vrátili by sa mi," povedal pre denník Právo.

Prezidentov hovorca Radim Ochvat však prijatie peňazí poprel. "Nikto od dotyčnej osoby v KPR (Kancelárii prezidenta republiky) nič neprijal, ani neprevezme. Peniaze sa vrátia odosielateľovi naspäť podľa platných poštových lehôt," napísal v sms správe novinkám.cz.

Podľa Vondrouša Klaus tvrdí, že strely nepoškodili sako ani košeľu, iba na rukáve košele mali byť stopy krvi.

Hlava štátu údajne podľa Vondrouša, citujúceho spis, uviedla vyšetrovateľom: "Nebola mi spôsobená žiadna materiálna škoda, ale nemateriálna určite. Nemôžem akosi oddeliť osobu Václava Klausa od úradu prezidenta republiky, a preto ten útok pokladám za útok na úrad prezidenta ako taký."