Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Väčšina bielych pick-upov v službách IS bola ukradnutá v Austrálii

Na archívnej snímke zverejnenej na webstránke militantov Islamského štátu (IS), militant Islamského štátu strieľa z ťažkej zbrane počas bojov so sýrskymi vládnymi silami na ceste medzi mestami Homs a Palmýra. Foto: TASR/AP

Bojovníci z IS dávajú prednosť bielym autám značky Toyota Hilux a majú ich v obľube aj pre to, že na kapotu sa im dá nainštalovať guľomet.

Sydney 9. októbra (TASR) - Väčšina bielych pick-upov značky Toyota ukradnutých v Austrálii sa dostáva na Blízky východ, na územia ovládané extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS), informovala dnes agentúra Sinchua s odvolaním sa na austrálskeho experta na terorizmus Grega Burtona.

Bojovníci z IS dávajú prednosť bielym autám značky Toyota Hilux a majú ich v obľube aj pre to, že na kapotu sa im dá nainštalovať guľomet.

Pick-upy značky Toyota Hilux patria v poslednom čase k najčastejšie kradnutým autám v austrálskom Sydney. V rokoch 2014-15 polícia spustila pátranie po 834 takýchto autách, ktoré väčšinou zmiznú bez stopy. Podľa Burtona špecializované gangy ukradnuté autá prepravujú v kontajneroch loďami z Austrálie do Turecka a potom do Sýrie.

Predajcovia áut v Austrálii už dokonca začali upozorňovať potenciálnych klientov, že u bielych hiluxov je vysoká pravdepodobnosť krádeže, informovala rozhlasová stanica Macquarie Radio Network.

Keď sa pred nedávnom v médiách objavili správy, že islamisti v Iraku a Sýrii začali vo veľkom používať produkciu firmy Toyota, protiteroristická a finančná rozviedka ministerstva financií USA začala tieto podozrenia prešetrovať. Toyota bola vyšetrovaniu nápomocná, ale súčasne uviedla, že svoju produkciu nikdy nedodáva predajcom, v ktorých prípade má podozrenie, že by ju mohli využiť alebo modifikovať na vojenské či teroristické účely.

Televízia ABC pripomenula, že v propagandistických videách Islamského štátu nasnímaných v Iraku, Sýrii či Líbyi defilujú celé kolóny terénnych áut, väčšinou toyot. Mnohé sú prestavané na mobilné guľometné hniezda.

Pick-upy z produkcie Toyoty, ale aj automobiliek Mitsubishi, Hyundai and Isuzu sú už dávno preferovanými značkami polovojenských oddielov a armád na celom svete kvôli cenovej dostupnosti, prispôsobivosti a odolnosti.

ABC dodala, že konečná fáza konfliktu medzi Líbyou a Čadom vošla do dejín aj ako "The Toyota War" kvôli úspechom čadských vojakov, ktoré dosiahli práve vďaka svojim rýchlym presunom terénnymi pick-upmi.