Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Väčšina Britov by v súčasnosti hlasovala za zotrvanie v EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Súčasný prieskum zahrnul 1823 dospelých a uskutočnil sa v dňoch 28.-29. apríla.

Londýn 4. mája (TASR) - Ak by sa referendum o členstve Británie v Európskej únii konalo teraz, viac Britov by pravdepodobne hlasovalo za zotrvanie krajiny v Európskej únii ako za odchod z nej. Ukázal to dnes nový prieskum, v ktorom iba 18 percent opýtaných uviedlo, že by rozhodne hlasovalo za odchod z EÚ.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Prieskum YouGov pre denník The Times položil túto otázku, pretože Britániu čakajú vo štvrtok tesné všeobecné voľby. Premiér David Cameron sa zaviazal, že referendum o vystúpení z EÚ usporiada, ak bude po voľbách naďalej predsedom vlády.

Takéto referendum sa v Británii nekonalo od roku 1975, keď sa krajina stala členom vtedy ešte Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS). Vtedy hlasovali Briti pomerom hlasov 2:1 za členstvo v EHS.

Súčasný prieskum zahrnul 1823 dospelých a uskutočnil sa v dňoch 28.-29. apríla. Ukázal, že 34 percent Britov by rozhodne hlasovalo za zotrvanie v EÚ a ďalších 18 percent zrejme tiež, sú však otvorení presvedčovaniu.

Naopak iba 18 percent opýtaných povedalo, že by rozhodne hlasovalo za odchod z EÚ, a ďalších 14 percent uviedlo, že zrejme tiež, sú však otvorení presvedčovaniu.

Nerozhodných bolo 16 percent opýtaných.