Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Väčšina opýtaných Maďarov súhlasí s ustanoveniami novely ústavy

Slovenské a maďarské vlajky sú na terase prezidentského paláca v Budapešti 19. februára 2013. Maďarský prezident János Áder prijal dnes slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. Archívne foto. Foto: TASR/MTI

Podľa vyjadrenia inštitútu Századvég všeobecne možno konštatovať, že rozhodujúca väčšina Maďarov súhlasí s úpravami základného zákona.

Budapešť 14. marca (TASR) - Väčšina maďarského obyvateľstva súhlasí s úpravami ústavy, ktoré schválil parlament v pondelok. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu maďarského inštitútu Századvég.

Podľa vyjadrenia inštitútu všeobecne možno konštatovať, že rozhodujúca väčšina Maďarov súhlasí s úpravami základného zákona. Najvýraznejšiu podporu v prieskume získalo ustanovenie, ktorým sa zvýši transparentnosť činnosti ústavného súdu. Podporilo ho 86 percent respondentov.

Až 83 percent opýtaných vyjadrilo súhlas s článkom, ktorý stanovuje, že manželstvo možno uzatvárať medzi mužom a ženou, 79 percent podporilo ustanovenie, podľa ktorého základom rodinného zväzku je manželstvo, prípadne vzťah rodiča a dieťaťa.

Zákaz bývať bezdomovcom na verejných priestranstvách v záujme ochrany verejného zdravia, bezpečnosti, poriadku a kultúrnych hodnôt pozitívne hodnotilo 67 percent Maďarov.

Možnosť zníženia dôchodkov bývalých komunistických pohlavárov ocenilo 64 percent a rovnaký pomer respondentov vyjadril súhlas s tým, že politické strany budú môcť zverejňovať politickú reklamu vo verejnoprávnych médiách výhradne bez úhrady.

S princípom študentských zmlúv, ktoré zaväzujú študentov štátom financovaných odborov zostať pracovať v Maďarsku na určitú dobu, súhlasilo 63 percent ľudí.

Takmer polovica (49 percent) respondentov sa stotožnilo s vyhlásením, že Maďarská robotnícka socialistická strana (MSZMP) bola zodpovedná za komunistickú diktatúru v Maďarsku a že trestné činy jej vodcov sú nepremlčateľné. Rovnaký pomer opýtaných súhlasí s tým, že politické strany môžu politické reklamy zverejňovať iba vo verejnoprávnych médiách.

Iba šesť percent oslovených nedokázalo alebo nechcelo odpovedať na položené otázky.