Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Reformisti a umiernení získali 158 kresiel v 290-člennom parlamente

Iránsky prezident Hasan Rúhání Foto: TASR/AO

Tábor konzervatívnych stúpencov tvrdej línie bude naproti tomu v novom parlamente menej početný.

Teherán 29. februára (TASR) - Iránski reformisti a umiernení konzervatívci získali minimálne 158 kresiel v 290-člennom parlamente. Vyplýva to z konečných výsledkov piatkových parlamentných volieb, ktoré dnes zverejnili iránske ministerstvo vnútra a štátne médiá.

Reformisti, podporujúci rozširovanie demokratických slobôd, jadrovú dohodu so svetovými veľmocami a posilňovanie kontaktov so Západom, obsadia v novom zákonodarnom zbore (Madžlis) najmenej 85 kresiel. Ich súčasní politickí spojenci - umiernení konzervatívci - budú mať 73 poslancov, uviedla agentúra AP.

Tábor konzervatívnych stúpencov tvrdej línie bude naproti tomu v novom parlamente menej početný. Namiesto súčasných viac ako 100 ho bude v Madžlise zastupovať len 68 poslancov.

Päť kresiel obsadia zástupcovia náboženských menšín a o zvyšných 59 sa rozhodne až v druhom kole volieb, ktoré sa bude konať pravdepodobne v apríli.

Podľa údajov iránskeho ministerstva vnútra sa piatkových volieb zúčastnilo približne 62 percent z takmer 55 miliónov oprávnených voličov. Voľby v Iráne boli vnímané ako referendum o politike umierneného prezidenta Hasana Rúháního, ktorého popularitu posilnila práve vlaňajšia jadrová dohoda medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami.

Proreformní a umiernení kandidáti pred voľbami vytvorili koalíciu, aby spolu účinnejšie konkurovali konzervatívcom a stúpencom tvrdej línie, ktorí majú v súčasnosti parlamentnú väčšinu.