Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Vakcinácia proti obrne si v Pakistane vyžiadala životy osem životov

Zdravotníčku, ktorá dohliadala na očkovaciu kampaň proti obrne v Pakistane, a jej šoféra zastrelili dnes neznámi páchatelia v dedine Čarsadda v provincii Chajbar-Paštúnchvá na severozápade Pakistanu.

Islamabad 19. decembra (TASR) - Zdravotníčku, ktorá dohliadala na očkovaciu kampaň proti obrne v Pakistane, a jej šoféra zastrelili dnes neznámi páchatelia v dedine Čarsadda v provincii Chajbar-Paštúnchvá na severozápade Pakistanu.

Miestna polícia podľa agentúry DPA informovala, že traja páchatelia s prilbami na hlave sa na motorkách priblížili k autu so zdravotníčkou a spustili paľbu. Obe obete boli namieste mŕtve.

V okrese Pešávar utrpela dnes strelné zranenie hlavy 20-ročná dobrovoľníčka, ktorá navštevovala rodiny a deťom podávala vakcínu perorálne. Mladú ženu hospitalizovali v nemocnici. Podrobila sa operácii a je stále napojená na dýchacie prístroje.

V posledných dňoch tak prišlo v Pakistane o život už osem zdravotníkov a dobrovoľníkov, ktorí sa podieľali na vakcinácii detí proti obrne.

K útokom sa bezprostredne nikto neprihlásil. Hnutie Taliban však dlhodobo vystupuje proti očkovaniu voči detskej obrne a označuje ho za komplot Západu. Povstalci tento rok zakázali očkovanie v nimi ovládaných kmeňových oblastiach na severozápade Pakistanu.

Medzi Pakistancami sa tiež šíria fámy, podľa ktorých podávané vakcíny zapríčiňujú neplodnosť. Dôveryhodnosť kampane tiež oslabila skutočnosť, že jeden pakistanský lekár vlani využil očkovanie na to, aby pomohol USA vypátrať úkryt vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina v meste Abbotabad.

Pakistan je jednou z posledných troch krajín sveta, kde je detská obrna stále rozšíreným ochorením.