Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Valentín je protiislamský sviatok, povedal prezident Pakistanu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pakistanskí činitelia odsúdili Deň sv. Valentína ako zvyk, ktorý nie je v súlade s islamskými hodnotami a kultúrou krajiny, pričom by sa ho ľudia mali strániť.

Islamabad 13. februára (TASR) - Pakistanskí činitelia odsúdili Deň sv. Valentína ako zvyk, ktorý nie je v súlade s islamskými hodnotami a kultúrou krajiny, pričom by sa ho ľudia mali strániť. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

"Valentínske oslavy sú západnou protiislamskou tradíciou a obyvatelia by ich nemali praktizovať," uviedol pakistanský prezident Mamnún Husajn, ktorého najvyššia štátnická funkcia má prevažne reprezentatívny charakter.

Jeho komentár prišiel krátko po tom, ako miestna vláda v okrese Kohát v provincii Chajbar Paštúnchvá zakázala oslavy tohto sviatku. Okres spravuje náboženská politická strana a susedí s konzervatívnymi kmeňovými oblasťami.

Opatrenie sa týka aj predaja pohľadníc a suvenírov spojených s Dňom sv. Valentína, dopĺňa stanica BBC. Miesta rada v meste Pešávar takisto schválila uznesenie o zákaze tohto sviatku zamilovaných, ktorý označila za "zbytočný".

Hoci sú valentínske oslavy obľúbené v mnohých oblastiach Pakistanu, náboženské skupiny ich odsudzujú ako úpadkové. Sviatok sa stretáva s odporom úradov aj v Indii, ktoré tvrdia, že ide o cudzí prvok pre tamojšiu kultúru.