Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Valné zhromaždenie OSN otvorilo nové zasadnutie

OSN. Archívna foto. Foto: TASR/AP

Predsedníctva sa ujalo Fidži

New York 14. septembra (TASR) - Odovzdaním predsedníctva zástupcovi Fidži sa začalo v utorok v New Yorku 71. zasadnutie Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN), ktorého súčasťou bude aj výber nového generálneho tajomníka organizácie na najbližších päť rokov.

Fidžijský veľvyslanec pri OSN Peter Thomson zložil na úvod zasadnutia predsednícku prísahu, pričom podľa agentúry AP vyhlásil, že počas svojho ročného pôsobenia v tejto funkcii sa bude snažiť nadviazať na úspechy predošlého predsedu, dánskeho veľvyslanca Mogensa Lykketofta.

"Budeme sa usilovať o nájdenie nových metód, ako udržať mier a vyriešiť zakorenené konflikty, obmedziť zverstvá globálneho terorizmu, lepšie riadiť prúdy migrantov a utečencov, ako aj vyriešiť mnohé humanitárne krízy, pripomínajúce nám milióny ľudí v našom svete, ktorým sú stále upierané základné podmienky pre bezpečný život," prisľúbil Thomson.

Nové zasadnutie VZ OSN sa tradične začína týždeň pred tzv. všeobecnou rozpravou, keď na pôde tohto 193-členného orgánu vystupujú čelní predstavitelia jednotlivých štátov. Veľvyslanec Fidži bol zvolený v júli ako zástupca ázijsko-tichomorského regiónu, na ktorý predsednícka úloha pripadla tento rok.

Vzhľadom na skutočnosť, že Fidži je ostrovná rozvojová krajina pociťujúca dôsledky zmeny klímy, chce Thomson podľa agentúry DPA klásť dôraz na plnenie Cieľov udržateľného rozvoja, ambiciózneho programu OSN vytýčeného na obdobie do roku 2030. Bude tiež dozerať na voľbu nového generálneho tajomníka OSN, ktorá sa očakáva v októbri, keď by malo VZ OSN prakticky potvrdiť odporúčanie Bezpečnostnej rady.

O zvolenie do funkcie šéfa OSN sa uchádza aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.