Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Valné zhromaždenie OSN schválilo rezolúciu o Sýrii

Foto: TASR/AP

Prvý krok k zastaveniu násilia musia podľa uznesenia urobiť sýrske orgány. Za rezolúciu, ktorej návrh predložili viaceré arabské štáty, hlasovalo 133 zo 193 členských krajín VZ OSN.

New York 3. augusta (TASR) - Valné zhromaždenie OSN schválilo dnes rezolúciu, ktorá odsudzuje narastajúce násilie v Sýrii a vyzýva na politický prechod k pluralitnému demokratickému systému v krajine. Prvý krok k zastaveniu násilia musia podľa uznesenia urobiť sýrske orgány.

Za rezolúciu, ktorej návrh predložili viaceré arabské štáty, hlasovalo 133 zo 193 členských krajín VZ OSN. Proti návrhu sa vyslovilo 12 krajín vrátane Ruska, Sýrie, Kuby a Venezuely a 31 štátov sa zdržalo hlasovania.

Rezolúcia vyzýva vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby armádne jednotky okamžite stiahla do kasární. Ostro ju tiež odsudzuje za nasadenie ťažkých zbraní proti vlastnému obyvateľstvu a žiada od nej splnenie medzinárodných záväzkov, pokiaľ ide o nepoužívanie a zabezpečenie chemických a biologických zbraní.

Foto: TASR/AP
Hlasovanie prišlo po tom, ako sa v Bezpečnostnej rade OSN vzhľadom na veto Ruska a Číny nepodarilo presadiť rezolúcie, ktoré by otvorili cestu sankciám voči Sýrii. Rezolúcie VZ OSN nie sú vynútiteľné, ich schválenie jasnou väčšinou hlasov však môže mať morálnu a symbolickú váhu.

Valné zhromaždenie OSN podľa rezolúcie "dôrazne odsudzuje pokračujúce, rozsiahle a systematické hrubé porušovanie ľudských práv sýrskymi orgánmi a provládnymi milíciami". Sýrsku vládu obviňuje zo svojvoľných popráv a zabíjania a prenasledovania protestujúcich, obhajcov ľudských práv a novinárov.

Zhromaždenie zároveň odsúdilo "všetko násilie bez ohľadu na to, z ktorej strany pochádza, vrátane teroristických skupín". Kritizuje okrem toho fakt, že BR OSN neprijala opatrenia na zaistenie toho, aby sýrske úrady splnili jej rozhodnutia.

Predkladatelia návrhu rezolúcie VZ OSN tento týždeň vypustili z textu dve kľúčové ustanovenia: požiadavku, aby prezident Bašár Asad odstúpil a výzvu, aby iné krajiny uvalili na Sýriu sankcie pre občiansku vojnu v krajine. Proti týmto požiadavkám namietali Rusko a Čína.

Pan Ki-mun
Foto: TASR/AP Photo


Pan Ki-mun: Brutálne činy hlásené z Aleppa môžu byť zločinmi proti ľudskosti

Brutálne činy hlásené z najväčšieho sýrskeho mesta Aleppo, kde pokračujú krvavé boje medzi jednotkami lojálnymi prezidentovi Bašárovi Asadovi a povstalcami, môžu byť zločinmi proti ľudskosti. Uviedol to dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

"Aleppo... je epicentrom krutej bitky medzi sýrskou vládou a tými, ktorí ju chcú nahradiť," povedal Pan Ki-mun Valnému zhromaždeniu OSN pred hlasovaním o rezolúcii predloženej Saudskou Arábiou, ktorá odsudzuje Damask.

"Brutálne činy, ktoré sú hlásené, môžu predstavovať zločiny proti ľudskosti alebo vojnové zločiny. Takéto činy musia byť vyšetrené a páchatelia bratí na zodpovednosť," uviedol šéf OSN.

Pan Ki-mun tiež opätovne vyjadril znepokojenie nad zablokovanou Bezpečnostnou radou OSN, pokiaľ ide o prijatie rezolúcie o Sýrii. Rusko a Čína v júli po tretí raz vetovali návrh rezolúcie, ktorá by vyzvala na ukončenie násilia a pohrozila Asadovej vláde sankciami.