Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Valónsko po škandále s pitnou vodou ponúka zdarma krvné testy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Belgická spravodajská televízia RTBF minulý týždeň odhalila, že miestne úrady ignorovali varovania pred zvýšeným obsahom chemických látok v pitnej vode vo viacerých okresoch.

Brusel 15. novembra (TASR) - Valónsky región na juhu Belgicka v utorok prisľúbil, že svojim obyvateľom ponúkne bezplatné krvné testy na meranie možného výskytu tzv. večných chemikálií (PFAS). Opatrenie súvisí so škandálom týkajúcim sa znečistenia tamojšej pitnej vody, uvádza TASR podľa agentúry AFP.

Belgická spravodajská televízia RTBF minulý týždeň odhalila, že miestne úrady ignorovali varovania pred zvýšeným obsahom chemických látok v pitnej vode vo viacerých okresoch. Znečistenie prepojila s penou na hasenie požiarov a prostriedkami na odmrazovanie lietadiel, aké sa používajú na americkej leteckej základni v meste Chivres.

Podľa jej investigatívy mala pitná voda, ktorú od jesene 2021 do jari 2023 konzumovali tisíce ľudí, koncentráciu toxických chemikálií šesťkrát vyššiu, než je povolený limit v EÚ.

Polyfluórované alkylsulfonáty (PFAS), ktoré sa nachádzajú v denne používaných výrobkoch, ako napríklad panviciach s nelepivým povrchom či nepremokavom oblečení, sa v prírode rozkladajú veľmi dlho, pričom sú spájané s rakovinou, neplodnosťou aj poškodzovaním životného prostredia.

Šéfka valónskeho rezortu životného prostredia Céline Tellierová na vypočutí pred miestnym parlamentom uviedla, že hodnoty namerané v pitnej vode sú už teraz "hlboko pod normou", čo sa týka obsahu týchto toxických látok. Zmienené krvné testy budú podľa jej slov poskytnuté každému, kto o ne požiada, pričom ako "preventívne opatrenie" bolo obyvateľom siedmich obcí v oblasti vrátane Ath a Mons odporučené, aby nekonzumovali vajcia a zeleninu z lokálnej produkcie.

Miestne úrady na možnú kontamináciu vody upozornili prvýkrát už v roku 2017, pričom americká armáda už v roku 2018 vyzvala svojich vojakov v tomto regióne, aby konzumovali len balenú vodu.

Tellierová však tvrdí, že jej rezort nemal nijaké informácie o "bezprostrednom ohrození zdravia" obyvateľov. Dodala však, že minulý rok bol zo svojho zamestnania prepustený istý úradník za prehliadnutie e-mailu od vodárenskej spoločnosti.