Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Valónsky parlament väčšinou hlasov odporučil prijatie CETA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zákonodarcovia valónskeho regiónu sa tak rozhodli po ukončení vnútrobelgických zmierovacích rokovaní.


Brusel 28. októbra (TASR) - Valónsky parlament dnes poobede v Namure prelomil svoj doterajší odmietavý postoj a vyslovil súhlas s dohodou o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou (CETA). Za dohodu hlasovalo 58 poslancov, päť zákonodarcov bolo proti, nikto sa nezdržal. Uviedla to belgická televízna stanica RTBF.

Poslanci schválili návrh, v ktorom žiadajú regionálnu vládu Valónska, aby delegovala federálnej vláde právo podpísať obchodnú dohodu s Kanadou v mene Belgicka a jeho samosprávnych celkov.

Zákonodarcovia valónskeho regiónu sa tak rozhodli po ukončení vnútrobelgických zmierovacích rokovaní, v rámci ktorých si vybojovali niektoré ústupky a dosiahli zmeny, ktoré by mali ochrániť ich poľnohospodárske záujmy, práva spotrebiteľov a ktoré spresňujú otázku investičných sporov.

Doobeda svoj súhlas s podpisom CETA vyjadril aj parlament nemeckojazyčnej skupiny v Belgicku, rovnaký postoj sa v najbližších hodinách očakáva aj od poslancov parlamentov bruselskej vlády, valónsko-bruselskej federácie a frankofónnej jazykovej komunity v Belgicku.